Impactul asupra emitentilor de carduri, comerciantilor si a consumatorilor generat de plafonarea comisioanelor interbancare la plata cu cardul la 0,2% din valoarea tranzactiei, in cazul cardurilor de debit, si 0,3% pentru cardurile de credit si promovarea utilizarii cardului ca instrument de plata au fost principalele teme de discutie abordate de specialistii industriei de carduri din Romania in cadrul conferintei ”EU platesc cu cardul”, organizata de publicatia online www.BankingNews.ro.
Veniturile din comisioane se reduc de cinci ori
Prezent la simpozion, director regional Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia, Catalin Cretu, a declarat ca masura va dezavantaja „evident” bancile mici.
„Impactul in ceea ce priveste bancile este universal, fiecare banca emitenta obtinea venituri din acest comision, care se reduce de cinci ori. Pe fondul acestor scaderi masive de venituri, in general bancile mari functioneaza si ca banci acceptatoare si veniturile se balanseaza, pe cand bancile mici, care sunt doar emitente, vor fi puse intr-o situatie delicata, multe nu vor mai gasi motivatia in sustinerea acestui segment, afectand marimea si volumul pietei”, a declarat directorul Visa.
Specialistii din industrie vorbesc despre produse mai scumpe. Asa cum explicam in acest material, plafonarea comisioanelor a fost deja testata. Rezultatele se cunosc: clientii au platit taxe mai mari la administrarea cardurilor, de exemplu.
Cum vede Catalin Cretu aceste masuri: fara tehnologie de ultima generatie
Dupa masura impusa, procesatorii de carduri se intreaba pe buna dreptate: cum vom mai dezvolta aceste produse cu tehnologii scumpe? Si raspunsul nu intarzie sa apara: „vom intampina probleme. Piata ar putea stagna!”
„Consumatorii vor fi pusi in fata unor oferte mult mai sarace, credem. S-ar putea ca intrarea noilor tehnologii sa fie mult mai dificila, mai inceata. Dar cred ca, in continuare, clientii vor plati pentru produse bune, care aduc tehnologii noi si inovatie, daca raspund nevoilor. Fiecare banca poate sa continue aceasta alergare si sa recupereze din mers. Exista o luminita, dar depinde de capacitatea de adaptare a sistemului”, a precizat directorul Visa, Catalin Cretu, in cadrul simpozionului „EU platesc cu cardul”.
Clientii aspteapta produse mai ieftine la raft, dar acest demers este unul putin probabil. In schimb, Catalin Cretu se asteapta la o crestere a volumului de plati, masura stimuland comerciantii mici si mijlocii sa accepte plata cu cardul. „Acum nu vor mai inainta scuza „Nu ne intereseaza sa avem POS. Bancile au comisioane mari.”, spune seful Visa.
Vom ramane insa cu marea problema: educatia financiara, saracia de la sate si dezinteresul unor autoritati (in cate institutii publice poti face plati cu cardul?)
„Exista o nisa foarte mare, a utilitatilor, care pana acum nu au acceptat comisioanele cerute de banci. Daca nici acum nu pot accepta, inseamna ca au o mare problema de electronizare a platilor. Avand in vedere costurile si beneficiile de plata cu cardul, cine nu va mai accepta nici de aici incolo plata cu cardul putem sa ne intrebam de ce nu doreste o fluidizare a fluxului de bani catre firma sa, care ofera o transparentizare a vanzarilor? Aici intram in discutii de evaziune fiscala, singurii care se vor mai opune vor fi cei care nu doresc sa aiba o transparentizare a banilor care le intra in firma”, a mai spus Catalin Cretu, prezent la simpozionul „EU platesc cu cardul”.
Piata cardurilor va creste in continuare, chiar si in conditiile acestui impas
„Plata cu cardul va creste si anul acesta, s-a invartit in jur de 15%-18% crestere, cred ca si anul acesta se va incheia cu o rata de crestere de doua cifre, in jur de acest palier. Dupa decembrie, cand se va aplica regulamentul european, e greu de spus. Scaderea veniturilor va avea un asemenea impact incat va frana dezvoltarea platii cu cardul, iar pe cealalta parte este deschiderea catre comercianti, vom vedea masura in care aceste volume si veniturile aditionale vor reusi sa compenseze pierderea cealalta”, a mai punctat Catalin Cretu.