Creditarea in lei este pe val, iar apetitul romanilor pentru creditele ipotecare in moneda nationala este si mai vizibila, impulsionati de programul Prima Casa. Creditele in lei pentru firme si populatie au inregistrat la finele lunii martie o crestere in sold cu 7,5% (6,6% in termeni reali) fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe seama majorarii cu 17,4% a imprumuturilor pentru persoanele fizice, iar cele in valuta s-au redus cu 10,8%, a anuntat BNR.
Creditul neguvernamental total s-a redus cu 3,4% (-4,1% in termeni reali) fata de martie 2014, iar comparativ cu luna precedenta a urcat cu 0,1% (- 0,3% in termeni reali), la circa 210,5 miliarde lei.
„Creditul in lei s-a majorat cu 2,7% (2,2% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta (exprimat in lei) a scazut cu 1,8% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 1,2%)”, se arata intr-un comunicat al BNR.
Depozitele in lei constituite la banci au scazut in martie fata de februarie, in timp ce depozitele in valuta au stagnat, iar fata de martie 2014 economiile in lei au crescut cu 6,9%, iar cele in valuta cu 4%, reiese din datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei.
Per total, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au redus in luna martie 2015 cu 0,9% fata de februarie, pana la 226,7 miliarde de lei.
Potrivit datelor BNR, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au diminuat cu 0,1%, pana la 87,15 miliarde de lei, in martie fata de februarie, insa au inregistrat o crestere anuala de 7,4% (6,6% in termeni reali) fata de 31 martie 2014.
In acelasi timp, depozitele in lei ale persoanelor juridice au scazut, de la o luna la alta, cu 3,3%, pana la 61,45 miliarde de lei. in schimb, acestea au avut o evolutie anuala pozitiva, crescand 6,2% (5,4% in termeni reali).
„Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au majorat cu 16,4 milioane de lei, pana la nivelul de 78,09 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,7%, pana la 17,71 miliarde de euro)”, se mai arata in comunicatul BNR.
Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 4% (exprimate in euro, acestea s-au majorat cu 5,1%). Depozitele in valuta ale populatiei, exprimate in lei, au crescut cu 5,9% (exprimate in euro, acestea s-au majorat cu 7%), iar cele ale firmelor, exprimate in lei, au crescut cu 0,3% (exprimate in euro, depozitele firmelor au crescut cu 1,3%), reiese din datele BNR.