Bancile din Grecia vor ramane inchise pana dupa referendum, adica pana pe 6 iulie, iar populatia va avea limitari la retragerile de la bancomate. Acestea sunt ultimile masuri anuntate in frumoasa Elada, aseara de premierul Tsipras, dupa cea mai lunga zi traita la maxim de Europa. Bursa si bancile grecesti vor ramane inchise pentru a evita un colaps financiar generat de retragerile din depozite dupa ce BCE a inghetat nivelul finantarii de urgenta acordata institutiilor de credit.
„Vacanta bancara” a fost decisa de catre Guvernatorul Greciei, Yannis Stournaras, si Ministrul de Finanate, Yanis Varoufakis
Controlul capitalurilor a fost decis de comitetul grec de stabilitate financiara. Acesta a recomandat ca suma maxima de retragere de la bancomat pentru cetatenii greci sa fie de 60 de euro pe zi/pe cont.
De exemplu, daca o persoana are doua carduri diferite (conturi diferite) va putea retrage de la ATM 120 euro/zi. Din cauza acestor limitari, bancile si ATM vor ramane inchise pana acestea vor fi adaptate.
Guvernul a anuntat ca turistii nu vor avea probleme si vor putea face tranzactii si retrageri cu cardurile de credit/debit emise in tara de origine.
Masurile erau necesare: grecii au retras, doar sambata, 1 miliard de euro, potrivit presei elene
Dupa anuntul facut cu privire la controlul capitalurilor, Premierul Tsipras a declarat ca a cerut, din nou, o prelungire a programului de ajutor, o cerere adresata presedintelui Consiliului European, celor 18 lideri din statele membre ale zonei euro precum si presedintelui BCE, Comisiei si Parlamentului European.
Premierul acuza creditorii ca forteaza „mana” Greciei dar acest lucru nu va impiedica referendumul
„Respingerea cererii guvernului grec pentru o prelungire scurta a programului a fost un act fara precedent si pune sub semnul intrebarii dreptul unui popor suveran de a decide”, a declarat Tsipras la TV.
“Astept raspunsul lor imediat la aceasta cerere democratica de baza”, a concluzionat premierul grec in declaratia televizata in cursul careia a anuntat inchiderea temporara a bancilor grecesti si un control al capitalurilor.
Dan Suciu, purtator de cuvant la BNR, a explicat ca bancile grecesti din Romania si-au luat toate masurile necesare. ”Am luat, oricum, toate scenariile posibile in calcul. Suntem pregatiti.” este mesajul de la BNR.
”Ceea ce vreau eu sa spun este ca orice masura care vizeaza bancile grecesti nu vizeaza bancile din Romania cu capital grecesc. Bancile cu actionariat grecesc sunt pregatite pentru orice situatie si influenta aceasta de care multa lume se teme va fi foarte redusa.”
“Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de pana la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schema clasica de garantare”, a spus Suciu.
Adrian Vasilescu, explica cum BNR tine sub control acest „taifun”
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ieri ca bancile locale sunt romanesti si au doar capital grecesc, iar posesorii acestui capital sunt limitati sever de regulile interne ale BNR. „Există un protocol foarte clar, cu reguli foarte precise in caz de interferenta a actionarilor. Totul este stabilit in cel mai mic detaliu”.
Analistii: Grecia este de mult intr-un faliment nedeclarat
„Indiferent de cum numim ce se va intampla, Grecia este de mult intr-un faliment nedeclarat. Atunci cand datoria depaseste economia (asta s-a petrecut deja in 2009), iar apoi datoria continua sa creasca si sa se dubleze aproape, situatia este nesustenabila ori de unde te uiti. Statele cu o datorie de peste 100% din PIB si cu o baza fiscal slaba nu au prea multe optiuni, cel putin din perspectiva europeana si a FMI-ului, in afara de deflatie, taierea cheltuielilor publice si revizuirea in jos a salariilor si pensiilor – revizuire care chiar si atunci cand se lasa cu cauciucuri arse in strada poate fi infinit mai blanda decat o degringolada financiara care aproape sigur va contine pusee inflationiste care lovesc disproportionat taman in acei saraci pe care dl Tsipras spune ca vrea sa ii protejeze. O astfel de situatie este pur si simplu nesustenabila, ” scrie (aici) Razvan Orasanu, fost presedinte AVAS si consultat pentru Banca Mondiala.
Gabriela Dinu