Romania si Bulgaria, statele din Uniunea Europeana cele mai dependente de bancile elene, se bazeaza pe rezervele de capital si pe potentialele linii de swap de la Banca Centrala Europeana pentru a opri iesirile de capital spre Grecia, in timp ce Serbia si Macedonia au introdus controale asupra capitalului, potrivit unei analize realizata de Bloomberg.
Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus ‘masuri preventive’ pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente. Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena.
Banca Centrala a Serbiei a limitat tranzactiile subsidiarelor bancilor elene cu bancile mama si a extins supervizarea subsidiarelor.
Bancile grecesti din Romania nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.
Autoritatile de reglementare din sud-estul Europei, unde creditorii eleni controleaza o mare parte din industria bancara, isi intaresc mijloacele de aparare impotriva propagarii efectelor crizei din Grecia.
Prima lovitura a crizei grecesti este asteptata in Europa de Est
Bancile elene si-au extins influenta in Balcani, iar aceste legaturi au afectat luni bursele, monedele si obligatiunile statelor din regiune, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.
‘Cateva tari din regiune, in special Bulgaria, dar si Romania, sunt expuse direct la Grecia, prin legaturile comerciale si bancare solide. Pentru alte economii emergente, riscul real este ca actuala criza din Grecia sa-si propage efectele catre zona euro si spre pietele financiare globale’, a apreciat analistul Neil Shearing, de la Capital Economics Ltd.
Riscurile ridicate s-au reflectat pe pietele de capital. Randamentul obligatiunilor guvernamentale din Bulgaria, scadente in septembrie 2024, a crescut semnificativ luni, iar leul romanesc s-a depreciat cu 0,6% fata de euro. Randamentul obligatiunilor guvernamentale din Romania, scadente in octombrie 2024, a urcat la nivelul record de 3,02%.
Si monedele din Ungaria si Rusia s-au depreciat semnificativ luni.
Principalele banci din Grecia — Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece si Alpha Bank — au subsidiare in Bulgaria, Romania si Serbia, in timp ce ultimele doua opereaza si in Macedonia.
Romania garanteaza toate depozitele pana in 100.000 de euro
‘Nu vorbim despre banci grecesti, ci vorbim despre banci romanesti, care au avut, la un moment dat, capital de fondare grecesc. Ele se supun legislatiei romanesti, o legislatie care prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate bancile din Romania, si, in consecinta, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Bancii Nationale in ceea ce priveste rezervele sau depozitele cetatenilor romani’, a precizat Dan Suciu.
Cele patru mari banci din Grecia detin 28% din totalul activelor bancare din Bulgaria, in timp ce in Romania proportia este de circa 12%.