UPDATE: 11:45 Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu intr-un pachet de crestere in valoare de 35 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro, a declarat luni premierul elen Alexis Tsipras, transmite Reuters.
UPDATE – ora 10:25: Dupa ce acordul va fi finalizat vom recapitaliza bancile – 25 mld euro pentru recapitalizarea lor, anunta oficialii. „Bancile vor avea nevoie de 25 miliarde. euro, potrivit sefului Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
UPDATE – ora 9.55: Donald Tusk si premierul belgian au anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Discutiile de la Bruxelles pe tema Greciei au durat 17 ore. Nu se cunosc detaliile si nici sumele necesare salvarii Greciei (se vorbeste despre o suma de pana la 86 mld euro). Detaliile vor veni la conferinta de presa. Un lucru este clar: masurile impuse Greciei sunt extreme de dure.
Oficialii greci vor trebui sa manifeste seriozitate si sa respecte cerintele dure impuse acum. Un acord insemana ca va intra o suma de bani, se asteapta ca bancile sa fie alimentate iar Bursa de Marfuri sa fie deschisa. Grecia a acceptat prezenta FMI in acordul semnat.
BankingNews.gr vorbeste despre un fond de salvare de 50 mld euro, din care 22 de mld. sa intre pana la finalul lunii august.
„Nu avem Grexit, ci Greekment” afirma Donald Tusk
„Summitul Euro a ajuns la un acord in unanimitate. Toti suntem gata pentru un program ESM pentru Grecia, cu reforme serioase si sprijin financiar”, a scris pe contul sau oficial de Twitter presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Acest acord ii permite greciei sa evite consecintele unei crize majore. Acorul a fost unul laborios, dar a fost facut – Junker. „Suntem satisfacuti de acordul la care am ajuns” a mai spus Juncker.
Acordul trebuie aprobat de parlamentul grec pana pe 15 iulie. Dupa votul din Parlamentul grec, acordul trebuie supus aprobarii si in alte opt parlamente ale unor tari din zona euro.
Negocierile nu cuprind o reesalonare a datoriei pe termen scurt. „O reducere pur si simplu a datoriei este exclusa”.
Germania, Belgia, Olanda, Finlanda voiau un Grexit. Franta a fost mai puternica? Franta, Italia si Spania, au luptat pentru un acord
Liderii europeni au negociat duminica mai bine de 12 ore la Bruxelles, in cautarea unui compromis pentru mentinerea Greciei in Zona Euro. Dimineata a venit si vestea unui acord „in patru”, convenit de Alexis Tsipras cu cancelarul Germaniei, presedintele Frantei si pesedintele Consiliului European, ce a fost prezentat celorlalti lideri. S-a discutat inclusiv despre iesirea temporara a Greciei din Zona Euro, in lipsa unui acord. Dar, cel putin deocamdata, se pune accent pe gasirea unei solutii. Iar grecii sunt disperati sa obtina una.
Dupa comportamentul adoptat inainte de referendum, acum a venit randul Greciei sa suporte consecintele
Acum, principala problema a Greciei este credibilitatea. Tocmai de aceea, Atenei i se cere ca pana pe 15 iulie, sa ia de urgenta masuri legislative „fierbinti”. Un document „scapat” jurnalistilor de catre oficialii europeni din finante arata ca Grecia are nevoie de 96 de miliarde de euro pentru urmatorii 3 ani. Documentul spune ca Grecia trebuie sa faca schimbari mari in sistemul sau de pensii, in domeniul energiei, al muncii si al pietelor de desfacere a produselor, TVA, Codul de Procedura civila, independenta INS, si sa puna la punct un program de privatizare eficient.
Grecia, care a ramas practic fara bani cash, este disperata dupa obtinerea unui nou imprumut. Bancile sale sunt deja inchise de 2 saptamani
Grecia are nevoie de bani, insa datoria pentru fiecare grec, datoria publica a ajuns deja la 33.000 euro. Daca s-ar mai acorda suma citata, datoria ar ajunge la circa 41.500 euro. Intre timp, oficialitati de la Atena vorbesc despre prelungirea controalele de capital ce vor ramane in vigoare la bancile grecesti cel putin 6 luni. Citesti aici
Un al treilea plan de ajutorare a Greciei poate fi pregatit pana la sfarsitul lunii iulie
Eurogrupul a ajuns la un de acord atat asupra unei estimari a planului de ajutorare a Greciei – intre 82 si 86 de miliarde de euro -, cat si sa ceara Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene (BCE) sa incerce sa diminueze aceasta anvelopa actionand asupra fiscalitatii grecesti sau privatizarilor cerute Atenei.
Eurogrupul a mai adaugat patru conditii: mai multe privatizari, reducerea comisioanelor de administrare, facilitarea activitatii de monitorizare din partea institutiilor internationale si dreptul ca institutiile internationale sa avizeze proiectele normative grecesti.
Documentul il citesti AICI.
Grexit provizoriu daca nu se ajunge la un acord
Daca nu se ajunge la nicio intelegere, Grecia ar putea fi fortata sa abandoneze euro si sa isi lanseze propria moneda. Iar introducerea unei noi monede, care va fi mai slaba, va dura ceva vreme. Insa intr-un final, dupa o perioada dureroasa, o noua drahma ar putea ajuta economia Greciei, relansand domenii precum turismul si afacerile navale.
Grecia mai are si alte datorii de achitat, ale caror termene se apropie repede. Urmatoarea mare datoie este catre Banca Centrala Europeana, pe 20 iulie 2015.