Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis luni sa mentina, nemodificat, la 89 de miliarde de euro, plafonul finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni (ELA), a declarat pentru Reuters o sursa din interiorul BCE. Bancile grecesti, care au fost inchise in ultimele doua saptamani, depind de fondurile oferite de Banca centrala cu aprobarea BCE pentru a putea ramane pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele saptamani.
Anterior, un oficial din Ministerul de Finante de la Atena a spus ca bancile grecesti vor ramane, deocamdata, inchise. In 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat inchiderea bancilor elene si impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. Decretul privind vacanta bancara expira luni, 13 iulie. ‘Vacanta bancara va fi prelungita’, a declarat oficialul din Ministerul de Finante.
Si BERD se va implica in salvarea Greciei
Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este posibil sa joace un rol in repunerea pe picioare a bancilor grecesti, cu conditia ca cel de al treilea acord de asistenta convenit de autoritatile de la Atena cu creditorii internationali sa fie mentinut, a declarat luni unul dintre oficialii BERD, transmite Reuters.
Peter Sanfey, director pentru strategia de tara in cadrul BERD, a declarat ca este o usurare faptul ca Grecia va ramane in zona euro, adaugand ca acest lucru va deschide calea pentru primele proiecte derulate de BERD in Grecia.
‘Am dori sa sprijinim Grecia. Vom incerca sa fim implicati acolo unde este nevoie de noi si unde putem oferi valoare’, a spus Peter Sanfey.
Potrivit acestuia domenii precum logistica, agricultura si turismul sunt posibile domenii de investitii pentru BERD, insa multi analisti sunt interesati sa vada daca va exista o implicare a BERD in bancile grecesti.