ANPC a castigat miercuri in instanta primul proces prin care o banca este obligata sa elimine clauza de dobanda abuziva in contractele de nevoi personale cu ipoteca si a creditelor ipotecare. Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti impotriva OTP Bank si nu este una definitiva. Consecinta unei astfel de masuri este ajustarea ratelor la credit aferente creditelor acordate.
Decizia de miercuri se aplica tuturor contracteleor similare, indiferent de moneda iar OTP Bank este obligata sa modifice contractele. Tribunalul a dispus amendarea bancii cu suma de 700 de lei.
Prima instanta a stabilit ca respectiva clauza de dobanda este abuziva in contractele de nevoi personale cu ipoteca. Mai exact, banca putea sa modifice dobanda cum voia, fara acordul clientului. Astfel, clienti s-au trezit cu dobanzile majorate si au avut ratele marite abuziv.
„Este un prim pas important, care ne da incredere ca se va face dreptate, ca lucrurile vor intra in normalitate si ca cetatenii vor avea contracte curate, fara clauze abuzive care le afecteaza grav interesele economice” afirma Marius Dunca, sef ANPC.
„Decizia e favorabila ANPC-ului, favorabila consumatorilor din Romania. Este un prim pas, o prima batalie contra clauzelor abuzive. Noul procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand de la data de aplicare stabila de banca. Modificarea dobanzii va duce la recalcularea dobanzii datorate… In acest moment trebuie sa le scada rata”, mai afirma seful ANPC.
Clientii nu isi pot recupera sumele date bancii decat prin mediere cu banca sau un nou proces
„Banii nu se pot da inapoi, dar tot ce-a fost clauza abuziva o sa le scada rata. Din cate stiu eu, banii nu se dau inapoi. Toti consumatorii urmeaza sa mearga la banca si sa ceara acea suma inapoi, lucru care se pate rezolva amiabil, daca banca e de acord. Daca nu, urmeaza noi procese”, afirma avocatul Gheorghe Piperea.
„Nu mai este nevoie sa demonstrati dumneavoastra judecatorului care va judeca acea clauza, ca-i abuziva. Singurul lucru pe care trebuie sa-l constate judecatorul este daca ati calculat corect acele sume. In momentul de fata un astfel de proces nu mai dureaza 3-4 ani de zile. Un astfel de proces dureaza 6-7 luni de zile”, mai spune avocatul.