Croatia a propus in 10 septembrie schimbarea legislatiei ce implica conversia creditelor de consum din franci elvetieni in euro. Acum tara se afla in fata unor decizii istorice, cu grave repercursiuni asupra politicilor economice pe termen lung. Dupa ce executivul de la Zagreb a propus conversia in euro a acestor credite, iar costurile sa fie suportate in intregime de catre banci, opt banci au cerut Guvernului croat sa deschida un dialog in vederea gasirii unei solutii. Daca nu se gasesc solutii, bancile ameninta Croatia cu actiuni in justitie.
Parlamentul croat este posibil sa adopte legea Guvernului in urmatoarele saptamani, iar documentul ar urma sa intre in vigoare de la 30 septembrie
Mai mult, bancile afectate de planul privind conversia in euro a creditelor denominate in franci elvetieni intentioneaza sa demareze o actiune in justitie impotriva autoritatilor de la Zagreb, a declarat luni o sursa din interiorul unei banci, transmite Reuters. Sursa citata a adaugat ca bancile vor trimite aceasta disputa spre arbitraj la Centrul International de solutionare a litigiilor de investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala.
„Pana acum, Guvernul nu a dat niciun semn ca este dispus sa discute sau sa negocieze cu bancile. In consecinta, bancile vor incepe sa pregateasca actiunile in justitie si vor trimite o instiintare preliminara privind demararea unei proceduri de arbitraj in conformitate cu tratatele bilaterale de investitii semnate de Croatia” a declarat sursa.
Cele opt banci care au invitat Guvernul croat la discutii sunt: Erste Bank, Hypo Alpe-Adria si Raiffeisenbank, alaturi de Zagrebacka Banka, PBZ, grupul bancar rus Sberbank, Splitska Banka, si divizia locala a grupului bancar ungar OTP.
Banca Centrala a Croatiei, care si-a exprimat si ea unele rezerve fata de planul Guvernului, a anuntat zilele trecute ca va face tot ceea ce este posibil pentru a pastra stabilitatea sistemului bancar. De asemenea, Ministerul de Finante din Austria a cerut autoritatilor croate sa revizuiasca planurile privind conversia creditelor in franci, apreciind ca acesta incalca acordurile bilaterale privind protectia investitiilor.
Ce au sustinut bancile croate? O solutie sustenabila din punct de vedere legal – o conversie pe criterii clar definite precum si pe impartirea costurilor.
Opinia bancilor – „Suntem profund ingrijorati de aceste evolutii precum si de declaratiile facute de Guvern. O conversie fortata, fara a lua in considerare situatia veniturilor sau capacitatea de rambursare a clientului, este o interferenta severa in contractele existente”, se arată intr-un comunicat al bancilor croate. ”Un astfel de pas ar fi nu doar o incalcare a legislatiei europene dar si a tratatelor bilaterale de investitii incheiate intre Croatia si tarile de origine ale bancilor implicate”, mai adauga bancherii.
Ce a sustinut Guvernul croat? Acesta doreste ca imprumuturile sa fie convertite in euro la cursul de schimb din ziua incheierii contractului de credit, iar costul conversiei sa fie suportat de banci.
Opinia Ministrului de Finante – „Vrem sa stabilim conditii egale pentru cei care au imprumuturi in franci elvetieni si cei care au credite in euro. Sistemul bancar nu va fi pus in pericol deoarece este bine capitalizat”, afirma ministrul croat de Finante, Boris Lalovac, dupa reuniunea Guvernului.
Aproximativ 55.000 de croati au credite denominate in franci elvetieni in valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari). Majoritatea acestor credite au fost contractate in anii 2000, cand multe persoane din Europa Centrala si de Est au fost atrase de dobanzile reduse la creditele in franci. Intre timp insa, aprecierea semnificativa a francului a dus la cresterea costurilor cu rambursarea creditelor in franci, iar guvernele din regiune au inceput sa caute solutii la aceasta problema.
Gabriela DNU