BNR a publicat in premiera o harta a riscurilor la adresa stabilitatii financiare in Raportul asupra Stabilitatii Financiare. „Pastrarea stabilitatii financiare nu este un moft, deoarece economia de piata nu poate sa functioneze eficient, corect si se prabuseste in ultima instanta daca stabilitatea financiara nu este asigurata“ a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
„Da data aceasta Raportul (asupra Stabilitatii Financiare – n.r.) propune sa se analizeze sectorul privat, unde o constatare arata ca aproape o treime din intreprinderile private au pierderi permanente”, a declarat marti guvernatorul BNR in cadrul conferintei de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.
Banca Nationala considera ca exista aproximativ 10.000 de companii performante, selectate pe baza criteriilor de profitabilitate si investitii, care au un grad de indatorare scazut si ar putea sustine un volum de creditare semnificativ, care ar permite, in timp, dublarea stocului actual de imprumuturi acordate companiilor.
Soldul creditelor corporate a ajuns in august la 109 miliarde de lei, in scadere fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut
Dintre cele 10.000 de firme, aproximativ 3.450 detineau in iunie 2015 credite la bancile comerciale in valoare de 8 mld. lei (7,5% din soldul creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare).
Stagnarea creditarii pentru companii este riscanta pentru stabilitatea financiara in viziunea BNR, ca si cresterea ponderii imprumuturilor in lei, insa riscul este moderat. „Riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare, in conditiile existentei unui potential de crestere sustenabila“ si „Riscul de credit asociat stocului de credite, in contextul cresterii ponderii creditului in moneda nationala“ au fost incluse de BNR la categoria riscurilor sistemice moderate.