Modul de tratare a efectelor crizei, nivelul de reglementare, digitalizarea, initiativele privind cresterea rolului pietei de capital in sistemul financiar european, situatia de ansamblu a economiei europene, dar si reputatia sunt factorii care influenteaza sistemul european dar si cel autohton, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, la seminarul EU-COFILE de la Sinaia.
„Trebuie sa recunoastem ca sistemul bancar, nu numai cel din Romania dar in general, este la un moment de minim din punct de vedere al perceptiei si al reputatiei pe care acesta o are in ochii publicului larg. Dar este clar ca noi trebuie sa facem eforturi deosebite si as lansa aceasta tema mai ales pentru Romania. Noi trebuie sa facem eforturi deosebite pentru a restabili aceasta reputatie, pentru a restabili increderea care trebuie sa existe intre sistemul bancar si client. Nu exista o formula, sau eu nu cunosc sa existe o formula de prosperitate la nivelul unei tari in conditiile unui sistem bancar extrem de mic, sau riscant sau cu probleme”, a declarat, Sergiu Oprescu, citat de Agerpres.
In opinia sa, sistemul bancar din Romania are o sansa in plus fata de cele din alte tari europene, pentru ca nu a solicitat fonduri din bani publici pentru recapitalizare in timpul crizei.
„Noi avem sansa in Romania sa avem un sistem bancar care nu a solicitat niciodata niciun leu de la nimeni, de la stat sau din alta parte. Sistemul bancar din Romania a reusit in toata aceasta perioada sa stea extrem de bine pe picioarele sale, sa fie capitalizat cu banii actionarilor, si prin aceasta capitalizare, sa ajunga astazi la un nivel mediu de solvabilitate, de capitalizare, de 18%, cu aproape 10 puncte procentuale peste nivelul minim prevazut de reglementatorii europeni”, a spus Oprescu.
Potrivit presedintelui ARB, maniera in care au fost tratate efectele crizei, capacitatea de a absorbi socurile si lectiile invatate in timp au generat o schimbare in interactiunea dintre banca si client si au determinat aparitia unor noi modele de banking, de business, dar si a unor noi modele de risc.
Modalitatea in care bancile vor face fata valului de reglementari va influenta, de asemenea, activitatea lor viitoare, mai spune presedintele ARB. Potrivit acestuia, pe langa reglementarile europene, piata din Romania este supusa si unui „val de legiferare usor populist” care trebuie analizat, pentru ca va avea un impact specific asupra sistemului bancar local.
Bancile trebuie sa fie pregatite si pentru schimbarile structurale provocate de digitalizare, iar presedintele ARB a prezentat patru elemente care pot aduce valoare adaugata in aceasta directie: conectivitatea (dintre banca si client, dar si cu angajatii, furnizorii, reglementatorii etc.), schimbarile in modalitatea de luare a deciziilor, automatizarea (ca prim efect al digitalizarii) si inovarea si implementarea unor noi produse bancare.