Controversata lege „Darea in Plata” a fost adoptata cu un vot covarsitor: 233 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Potrivit acestei legi, debitorul va putea ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Este o lege controversata pentru ca nu face distinctie intre tipurile de ipoteci imobiliare. Ea se va aplica, atat in cazul caselor si apartamentelor, cat si in cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum si al cladirilor comerciale. Mai mult, legea nu face distinctie intre clientul persoana fizica si un dezvoltator imobiliar (in anii de boom economic au preferat creditele pe persoana fizica).
Conditiile care trebuie indeplinite pentru stingerea in acest mod a datoriilor sunt: intre parti s-a incheiat un contract de credit, iar bunul oferit in plata este un bun imobil ipotecat in favoarea creditorului in vederea garantarii executarii obligatiilor asumate prin contractul de credit.
Catalin Zamfir, initiatoul legii Darea in Plata, anunta: cosmarul ratelor la banca s-a terminat!
Iata ce a declarat initiatorul proiectului de lege: „E cea mai fericita zi din viata mea de parlamentar! Le-am multumit colegilor pentru votul dat, in numele a peste 800.000 de famili din Romania,si nu numai! Am spus ca pentru acesti oameni si pentru cei care oricand pot fi in situatia lor,votul nostru e SALVAREA DINTR-UN COSMAR!!Cosmarul ratelor la banca! De acum incolo bancile sa inteleaga ca asa nu mai merge! Riscul devalorizarii trebuie impartit! Le-am mai spus colegilor ca palamentul avea nevoie de acest moment! Oamenii chiar au simtit ca le sutem aproape cand le e mai greu!”, a scris Zamfir pe pagina personala de Facebook.
Cum functioneaza Legea Darea in Plata: notifici banca, IFN-ul, ca vrei sa returnezi bunurile cumparate cu ipoteca, inclusiv casa
Clientul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, notar sau avocat o notificare in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.
Indiferent daca valorea casei acopera sau nu datoria, banca nu va mai avea dreptul sa ceara cilentului niciun leu in plus. Legea se aplica in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, pentru toate creditele in vigoare.
Proiectul de lege va merge la Cotroceni pentru promulgare, daca nu va fi atacata la Curtea Constitutionala.