Asociatia Româna a Bancilor (ARB) isi exprima ingrijorarea, intr-un comunicat de presa remis publicatiei online www.bankingnews.ro, fata de modul in care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislatiei nationale si europene si fundamentele unei economii de piata prin adoptarea legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Aceasta lege pericliteaza piata creditului imobiliar cu consecinte extreme pentru tinerele familii si pentru orice tânar, in general, care vor resimti accesul la credit drastic restrictionat, se mai arata in materialul de presa redactat de ARB.
Asociatia Româna a Bancilor, ca reprezentanta a intregii comunitati bancare, atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte care justifica ingrijorarea exprimata anterior:
• In ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, aceasta lege va avea consecinte contrare si va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale.
• Aceasta lege va avea, de asemenea, prin restrictionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontala asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei constructiilor, industriei materialelor de constructii si numarului de tranzactii imobiliare.
• Legea adoptata induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilitatii financiare a acestuia prin afectarea solvabilitatii bancilor cu posibile consecinte asupra deponentilor. In plus, aceasta lege genereaza impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casa, care este garantat de FNGCIMM in proportie de 50%.
• In opinia noastra, legea adoptata contravine prevederilor din Constitutia României, dreptului european in vigoare, respectiv Directivei 17/2014, si Codului Civil. Astfel, aceasta lege incalca principiile neretroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia României.
• Comunitatea bancara solicita alinierea prevederilor nationale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vânzarea garantiei. Directiva europeana mentioneaza ca partile dintr-un contract pot decide de buna voie si doar pentru viitor, incepând cu data de 21 martie 2016, ca returnarea/transferul catre creditor al garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul.
• Aceasta lege va putea fi speculata de clienti care nu prezinta probleme sociale, având capacitate de rambursare si care sub efectul legii vor anula garantii materiale complementare – instrumente bancare de tipul avalului, transferând astfel pierderea proprie asupra sistemului si, implicit, asupra deponentilor.
”Astfel, au fost create premisele ca bancile sa reanalizeze conditiile de creditare in sensul inaspririi acestora, cel putin pâna la clarificarea situatiei. Asociatia Româna a Bancilor isi exprima increderea ca inca nu este tardiv pentru ca legea sa fie revizuita in conformitate cu Constitutia României si cu cadrul legislativ european.”, conchide documentul Asociatiei Romane a Bancilor.