Cardul de credit va reprezenta o alternativa pentru creditul de consum iar acest lucru este cunoscut deja de bancheri. Din acest an creditele de consum vor fi afectate substantial, in urma adoptarii noilor norme BNR care restrictioneaza conditiile de acordare a creditelor de consum. Astfel, perioada maxima de acordare, se reduce de la 30 de ani la 5 ani. In plus, pentru creditele de consum in valuta, beneficiarul trebuie sa aduca garantii de 133%, iar gradul de indatorare scade.
Noile norme BNR au impact asupra cardurilor de credit in lei pe termen lung, deoarece nu va mai fi posibila prelungirea automata a liniilor de credit, decat in limita a 5 ani, dupa care va fi necesara o noua analiza a situatiei veniturilor clientului. Daca veniturile dvs. sunt constante sau chiar au crescut, dar ati fost si un client constiincios, aveti sanse mari sa mai accesati o linie de credit, poate una mai consistenta, pe un card de credit.
Acest trend al accesarii vizibile de carduri de credit, a fost semnalat inca din decembrie 2011, cand brokerii de credite au atras atentia asupra acestui produs bancar. Toti mai multi clienti optau pentru el chiar daca in sine instrumentul de plata poate deveni o sabie cu doua taisuri.
“In general in luna decembrie inregistram o crestere a cererii de credite asociate comportamentului de consum de sarbatori. De asemenea, in aceste perioade si bancile sunt foarte active cu campanii atat pentru cereri noi cat si pentru activarea cardurilor deja emise insa nefolosite/ neutilizate de clienti”, declara Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Chiar daca sunt niste imprumuturi scumpe, nu mai scumpe decat cele acordate de IFN-uri la domiciliu, romanii s-au intors la creditul pe card, deoarece au si cateva avanjate – poti face plati online, ai perioada de gratie in care poti returna suma fara sa mai platesti dobanda, nu platesti comision de retragere numerar in cazul unor banci.
Ce spun bancherii
“Cardurile de credit pot deveni o alternativa la creditele de consum in lei pentru valori mici si reprezinta totodata o centura de siguranta pentru detinatorul lor la care se poate apela rapid in cazul unui deficit de lichiditate, iar in cazul cand nu accesezi limita de credit, nu sunt costuri, ceea ce face extrem de atractiv un asemenea produs bancar pentru clienti”, considera Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Romanii prefera cardul de credit la cumparaturi
Romanii au trecut peste reticenta si au utilizat cardul mai des la plata cumparaturilor, inclusiv online. Principalul motiv ar fi promotiile oferite, conform reprezentantilor MasterCard. In total, anul 2011 a adus o crestere cu 92% a tranzactiilor realizate de romani la comercianti autohtoni. Per total, numarul tranzactiilor online cu MasterCard si Maestro la comercianti romani si internationali a crescut, in 2011, cu 50%.
Numarul si volumul achiziiilor cu cardurile de credit isi vor pastra tendina de crestere in acest an fata de 2011 , mediul online inregistrand cel mai accentuat avans, sunt de parere reprezentantii Garanti Bank. „Romanii folosesc din ce in ce mai des cardul de credit, in special in mediul online. Aceasta tendinta are doua explicatii: avantajele oferite de acest instrument de plata (precum ratele fara dobanda si bonusul la cumparaturi), dar mai ales faptul ca romanilor le creste apetitul pentru cumparaturi. Ne ateptam ca, odata cu creterea puterii de cumparare, sa asistam si la o intensificare a gradului de utilizare a cardului de credit”, afirma Murat Atay, CEO Garanti Bank Romania.