Marius Radu, coordonatorul Departamentului Fonduri Europene de la Unicredit Tiriac Bank, a declarat ca pentru un grad de absorbtie foarte ridicat România trebuie sa sprijine perioada cuprinsa intre semnarea contractului de finantare si decontarea tuturor sumelor din cadrul proiectului. Marius Radu a subliniat ca este important ca in 2012 sa se poata absorbi fonduri cu o valoare cât mai mare. El a sustinut ca in 2011 s-a simtit o imbunatatire a finantarilor pentru proiectele mari fata de anul anterior, nivelul absorbtiei fiind de zece ori mai mare. Asta inseamna ca mediul privat are proiecte de implementare si mediul bancar doreste sa le finanteze, in functie de strategia fiecarei banci, a spus Marius Radu.
El a explicat care este efectul accesarii fondurilor europene pentru proiectele mari ale companiilor si ale IMM-urilor. La nivel de companii incurajeaza angajarea si crearea de noi locuri de munca, ceea ce inseamna si o putere economica mai mare. Aceste fonduri au rolul de a recupera decalajul României fata de alte state europene, ceea ce se traduce printr-o infrastructura mai buna care ar facilita tot ce inseamna schimburi economice.
Reprezentantul Unicredit a mentionat ca in Romania au fost intarzieri in evaluarea proiectelor si in decontarea sumelor nerambursabile. Daca Romania vrea sa aiba un nivel de absorbtie foarte ridicat trebuie sa sprijine aceasta faza a procesului, de la semnarea contractului de finantare pana la decontarea tuturor sumelor din cadrul proiectului.