Motoarele economiei se vor tura la maximum si in acest an, ritmul de crestere a PIB urmand sa treaca 4%, potrivit unor noi estimari. 2016 aduce semne bune pentru economia Romaniei, chiar daca va fi unui an electoral, afirma analistii financiari. Estimarile Comisiei Europene si ale Fondului Monetar International pozitioneaza cresterea economica intre 3,9 si 4,1% in 2016.
Ascensiunea PIB urmeaza sa fie sustinuta in special de avantul consumului populatiei, pe fondul cresterii veniturilor salariale.
Consumul va creste mult, iar daca vor exista semne de supraincalzire a economiei, BNR va majora dobanda-cheie, aflata la un minim istoric de 1,75%. Bancherii deja au facut previziune iar la final de an, dobanda poate ajunge la 2,5%. Cursul valutar va fi unul stabil. In 2015, euro a crescut cu 0,9%.
ROBOR mic = dobanda mica = credite multe = creditare in exces! Un pericol pentru creditarea excesiva este programul Prima Casa.
Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank: „Cresc veniturile foarte repede, se creeaza spatiu de indatorare, exista apetit de indatorare mai mare. Creditul in lei pentru populatie creste foarte rapid, pe componenta Prima Casa.”
Mugur Isarescu a avertizat: Prima Casa poate intra in “vizorul BNR”
“Atentie!. Creditul in lei se duce din nou catre ipotecar, este bine ca este in lei, dar orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece”, declara Guvernatorul Mugur Isarescu, la inceputul lunii august 2015.
Prima Casa, motorul creditarii
In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie.
“Nu numai ca nu negam, ci incurajam acest lucru, dar uitandu-ne la viteza, care a depasit 10%, sunt ceva cifre….Peste 10% te face sa iti ciulesti urechile…”, a explicat guvernatorul.
Avansul creditarii a fost stimulat de cresterea economiei si a salariilor, dar mai ales de costurile in scadere a produselor bancare. Acum dobanzile la credite au coborat sub 4% pe an.
De astazi, 4 ianuarie 2016, se pot depune dosarele pentru Prima Casa
Banii alocati de guvern in 2016 sunt la jumatate fata de 2015, iar acest demers este unul menit sa tina sub control creditarea.
Plafonul de garantii destinat programului Prima Casa din 2016 va fi de doar 1,5 miliarde lei, fata de 2,6 miliarde lei in 2015. Calculele orientative arata ca se vor putea accesa in jur de 16.000 de credite (jumatate fata de anul trecut) prin Programul Prima Casa, asta in conditiile in care clientii prefera acest tip de imprumut. In 2015, au fos emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde de lei.