La un an de la „criza creditelor in franci” declansata de Banca Nationala a Elvetiei, Polonia mai face o incercare de a lansa un proiect de conversie a acestor credite. Daca fostii guvernanti anuntau in februarie 2015 ca bugetul nu suporta o conversie, noua conducere de la Varsovia a pregatit un alt proiect de lege ce prevede conversia in zloti a creditelor acordate intre anii 2007-2008, in CHF. Polonia este tara din Europea de Est cu cele mai multe credite ipotecare in franci elevetieni, circa 550.000.
Vineri, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a intalnit cu reprezentantii clientilor cu credite in franci, iar apoi a prezentat proiectul de lege care vizeaza diminuarea poverii debitorilor in CHF.
Program de conversie a creditelor ipotecare in zloti consultat de banci, la un curs valutar „corect”.
Daca in vara anului trecut programul de conversie prevedea un curs istoric, noua lege vorbeste despre un curs „corect”. Programul de conversie a creditelor CHF va fi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar, inainte de a fi trimis la Parlament.
Maciej Lopinski, consilier prezidential, a declarat ca este de preferat o conversie voluntara, iar daca partile nu se inteleg, bancile vor trebui sa accepte plata ratelor la un curs valutar „corect”.
Cursul de schimb „corect” va fi stabilit individual pentru fiecare imprumutat, in baza unei formule speciale (care deja a fost definit in legislatie din luna septembrie) si va fi calculat prin compararea costului imprumuturilor in zloti cu cel al creditelor in valuta, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a spus Lopinski.
Imprumutatul va putea sa cedeze bancii proprietatea folosita drept garantie pentru imprumut, pentru anularea ipotecii fara costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la presedintie.
Costul programului pentru banci va fi evaluat de autoritatea de reglementare.
Legea referitoare la conversia creditelor din valuta in moneda locala va mari costurile suportate de banci, dupa ce parlamentarii au adoptat vineri o noua taxa pe activele institutiilor financiare, echivalenta cu 4,4 miliarde de zloti (1,1 miliarde dolari), respectiv o treime din profiturile lor din ultimele 12 luni.
Guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, a avertizat joi ca aceasta combinatie intre noua taxa si conversia creditelor poate pune in pericol unele banci si sa afecteze economia Poloniei.
Problema imprumuturilor in valuta s-a acutizat dupa ce Elvetia a eliminat plafonul care limita aprecierea francului fata de euro, in urma cu un an.