O lege scandaloasă, ceva între suprarealism și absurd. Acestea sunt cuvintele francezului Philippe Lhotte, CEO al BRD-GSG despre proiectul legii dării în plată. Bancherul a explicat pentru HotNews.ro: „Nu, în Franța nu există o lege similară. Singura țară în care există o lege care seamănă puțin este Spania. Principiul este același, dar legea din Spania nu are nimic de-a face cu prima versiune a legii, votată la sfârșitul anului trecut. Este vorba despre o lege rezervată câtorva cazuri specifice, unor cazuri sociale, unor persoane aflate în mare dificultate.”
„Dacă în România s-ar vota această lege, ar fi un caz, din câte știu, unic în Europa. De aceea, îmi este foarte greu să înțeleg această lege. Într-o anumită perioadă, noi bancherii eram singurii care explicam presei că această lege nu are sens. La ora actuală, există opinii internaționale complet neutre despre acest lucru. Banca Centrală Europeană a emis o opinie despre legea dării în plată, semnata chiar de Mario Draghi, ceea ce demonstrează importanța subiectului.
„Cred că într-un Parlament care funcționează bine, cei care fac propuneri de legi trebuie să vină cu studii de impact pentru a explica toate consecințele. Ei nu au făcut-o. Ei spun – și asta este 100% comunicare – ca această lege va fi favorabilă. Favorabilă pentru cine? Este clar ca ea nu este favorabilă băncilor, nu este favorabilă celor care vor dori să ia credite imobiliare în viitor, deoarece condițiile de acordare vor fi mai complexe și mai stricte. Ea nu este favorabilă sectorului construcțiilor, nici evoluției prețurilor pe piața imobiliară, ea nu este favorabilă statului pentru că dacă economia funcționează mai încet, ea va avea mai puține venituri fiscale și va exista mai mult șomaj. Deci, cui îi este favorabilă această lege? M-am gandit mult la asta împreună cu colegii mei, pentru mine ea este favorabilă doar anumitor speculatori și doar pe termen scurt. Nu mi-o explic altfel”, a declarat șeful BRD pentru Hotnews.ro.
Prima Casa dispare!
„Dacă Legea dării în plată va trece, programul ‘Prima casă’ va fi suprimat și persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obține o casă, investitori care să construiască noi case nu vor mai veni. Deci, cine are de câștigat din această lege? Răspunsul meu la această întrebare este: nu știu. Eu am o mică idee: va avantaja speculanții și pe nimeni altcineva. Nici clienții noștri nu vor beneficia, nici statul, nici clienții care sunt de condiție socială modestă”, a explicat Philippe Lhotte.
Un alt bancher – șeful UniCredit Bank – Răsvan Radu – vorbea despre apariția unui nou produs adaptat noilor condiții impuse de piață.
„În cazul în care apare Legea dării în plată, toate băncile vor trebui să inventeze sau să scoata un nou produs care este foarte asemănător celui de leasing. Eu nu fac estimări privind ce vor face alte bănci, dar uitați-vă cum arată un produs de leasing imobiliar și veți înțelege cam care vor fi sau în ce zonă se vor situa următoarele condiții de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs”, a spus Răsvan Radu.
În opinia sa, Legea dării în plată ar putea fi aplicată pentru un nou tip de produs, iar în paralel să se mențină produsul actual de creditare ipotecară, lăsând clienților posibilitatea să aleagă.
„Noi chiar am propune să creăm un produs special, un credit special cu dare în plată și să funcționeze pe lângă creditul ipotecar obișnuit, astfel încât clientul să poată alege: vrei un credit de dare în plata sau vrei unul ipotecar obișnuit?”, a declarat Răsvan Radu, potrivit Agerpres.
Mai multe bănci au făut simulări cu privire la impactul adoptării Legii dării în plată
Șeful UniCredit Bank a precizat că banca a făcut o serie de simulări cu privire la impactul adoptării Legii dării în plată asupra prețului la apartamente și asupra portofoliilor de credite garantate cu ipotecă și a precizat că rezultatele acestuia sunt de uz intern.
„Impactul mare nu vine de la cei care au credite mici și care vor fi mai puțin dispuși să își vândă locuința pentru a sta cu chirie în altă parte și a fi supuși unei volatilități foarte mari a chiriilor în următorii ani. O casă, dacă o cumperi pentru tine, nu o raportezi la valoarea de piață, ci o raportezi la valoarea pe care o are pentru tine ca și bun de întrebuințare. Noi am estimat impactul ca venind, în special, din zona celor care au făcut investiții, case de vacanță, terenuri, apartamente și nu neapărat în mod semnificativ din zona celor care au luat case pentru locuințe”, a afirmat Răsvan Radu.