Proiectul legii caşh-back a primit în 12 aprilie avizul favorabil din partea Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 14 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi o abţinere, pragul minim al cifrei de afaceri de la care se aplică legea pentru comercianţi fiind stabilit la 10.000 de euro pe an. Raportul final al dezbaterilor pe marginea proiectului de lege va fi trimis spre aprobare in plen pană la finele acestei saptămani, potrivit wall-street.ro.
Proiectul va crește substanţial numărul comercianţilor/autoriţătilor publice locale care vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul. Pană in prezent, plata era optională.
Deputații și senatorii au reinviat in luna martie 2015, un proiect de lege care prevede obligativitatea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare. Este vorba de modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, document adoptat în octombrie 2015 de Senat. Inițiatorii proiectului, 32 de parlamentari, propun intrarea în vigoare a prevederilor în data de 20 mai 2016. Proiectului de lege va obliga firmele, instituţiile publice, să accepte plăţi cu cardurile de debit sau credit.
Legea mai prevede obligarea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare, de debit sau de credit, dacă au o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro, echivalentul în lei. Vechiul prag era de 100.000 de euro.
“Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit”.
Serviciul de cașh-back inseamnă că, odată ce ai plătit la comerciant cu cardul, ai dreptul să retragi și numerar in limitata a 200 de lei
O altă modificare prevede posibilitatea ca firmele să acorde clienților lor, atunci când aceștia cumpără bunuri sau servicii, sa acorde avansuri in numerar de pană la 200 de lei. Pentru această facilitate este nevoie să se încheie un contract cu emitenţii cardurilor. Măsura este o soluție pentru persoanele din localitățile mici unde nu există instalate ATM-uri pentru bani cash.
”Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziția de bunuri și servicii (…) Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauză, privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informaţii privind costurile serviciului”, se arată în proiect.
Comisionul ce poate fi perceput titularului de card va fi de maxim 1% din suma încasată. Băncile vor fi obligate să instaleze POS la cererea comercianților, în cel mult 30 de zile de la solicitarea acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.
Implementarea acestui proiect va costa băncile. Acestea nu au prezenţă importanta în mediul rural
Reprezentanţii MasterCard susţin ca un plafon rezonabil pentru a menţine scopul legii ar fi pe la 25.000 de euro. Mastercard susţine proiectul și este gata să intervină cu scutiri de taxe la implementare.
„Dacă băncile percep ca fiind mari costurile de implementare a serviciului, noi suntem dispuşi sa dam un waiver (scutire – n.r.) pe costurile de implementare pană la sfarşitul anului”, a declarat Cosmin Vladimirescu, pentru wall-street.ro