Polonia schimbă strategia de conversie a creditelor în valută. După analiza pierderilor ce ar rezulta în cazul unei conversii a creditelor forțate, Polonia analizează opțiunea de a oferi bancilor stimulente pentru conversia creditelor din franci elvețieni în zloți. Noua propunere legislativă vine în sprijinul băncilor care erau nevoite să suporte costurile de conversie, evaluate la 36 miliarde de dolari.
Planul președintelui Andrzej Duda, care va fi trimis în Parlament în câteva zile, prevede ca băncile să primească fonduri pentru a-i ajuta pe clienți să returneze ratele la bancă, în cazul în care cursul valutar deviază mai mult de 0,5 la sută față de cursul valutar fixat zilnic de Banca Centrală. Plațile vor fi plafonate în cazul în care valoarea creditului depășește 350.000 de zloți.
Măsura împinge băncile spre o conversie a creditelor voluntară. Băncile vor primi 1 milion de dolari în prima fază. Beneficiarii vor fi clienții cu împrumuturi mai mici de 350.000 de zloți.
Planurile prevăd o conversie treptata a creditelor ipotecare în moneda locală, prin schimbări de reglementare, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Adam Glapinski. În prima etapă a planului, setat să coste 1 miliard de dolari, creditorii vor fi obligați să plătească înapoi clienților diferența cursului de schimb, a declarat și consilierul prezidențial, Przemyslaw Bryksa, citat de Bloomberg.
Propunerile inițiale ale președintelui polonez prevedeau ca cea mai mare parte a costurilor de conversie să fie suportate de creditori, însă analizele au arătat că băncile nu pot suporta toate costurile, măsura fiind una periculoasă pentru economia Poloniei.
565.000 de clienti dețin credite în franci elvețieni
„Prioritatea noastră absolută este menținerea stabilității financiare”, a spus guvernatorul Glapinski. Procesul de transformare a creditelor în franci elvețieni se derula treptat pentru a limita expunerea valutară ce rezulta din aceste ipoteci, a spus el.
Glapinski a spus că va „încuraja” creditorii să transforme ipotecile din franci în zloti, „în mod voluntar.” Apoi, președintele Duda poate relua proiectul de lege ce prevede conversia creditelor forțată, după evaluarea propunerii actuale – pe parcursul anului viitor, a declarat consilierul prezidențial, Maciej Lopinski.
După acest anunț, Polonia a simțit primele semnale pozitive din piata financiara de la Londra. „Cea mai recentă propunere este pragmatică și reduce riscul ca băncile poloneze să aibă pierderi substanțiale”, a declarat Piotr Matys, strateg la Rabobank, potrivit Bloomberg.