Aproape 4 din 5 romani (78%) afirma ca persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situatie financiara dificila, 15% dintre acestea luand un credit pentru refinantare, potrivit unei cercetari de piata facute de TNS CSOP, la cererea Companiei KRUK International.
Aceasta situatie dificila este cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute. Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale.
‘15% dintre romani sustin ca au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii in 2011 si 6% au intrat in contact cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens din cadrul unei companii, mai arata cercetarea’, se arata in studiu.
Potrivit acestuia, daca ar intra in spirala datoriilor, 63% din romani ar cauta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viata, iar 22% ar prefera sa se descurce pe cont propriu. Barbatii (24%) inclina mai degraba decat femeile (21%) spre varianta sa se descurce singuri, la fel si persoanele peste 55 ani (29%). Cei mai tineri (cu varste intre 18 si 34 ani) apeleaza mai degraba la sprijinul familiei (67%, fata de celelalte grupe de varsta).
Aproape jumatate dintre respondenti cred ca cei aflati in datorii ar vrea sa le achite, insa nu gasesc o solutie pentru a face acest lucru. Daca ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenti ar incerca sa le plateasca cat mai curand posibil, cautand eventual surse alternative de bani. 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar incerca sa ia legatura cu creditorul sau cu o firma de colectare creante.
Cercetarea mai arata ca daca ar fi contactati de firma de colectare creante, aproximativ 84% din romani ar cere explicatii de la reprezentantii companiei in legatura cu modul in care pot rezolva problema. In acelasi timp, 10% sustin ca ar cere sa fie absolviti de datorii, iar 8% ar incerca sa contracareze initiativa firmei. 3% ar folosi scuze precum boala pentru a scapa de plata, iar 2% ar evita orice contact cu firma de colectare.
La intrebarea ce asteapta datornicii de la firma specializata de colectare creante, 41% au raspuns: negocierea unor rate pentru acoperirea creditului, 35%, intelegerea situatiei si sprijin pentru gasirea unei solutii, iar 8%, reducerea sumei de bani care trebuie inapoiata.
Cercetarea a fost realizata prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews), pe un esantion de 1.000 de persoane decidente in privinta cheltuielilor in gospodarie, cu varste peste 18 ani. Structura esantionului este formata in proportie de 65% femei, 35% barbati. 37% sunt din mediul rural, 27% din orase sub 100.000 de locuitori, 25% din orase peste 100.000 de locuitori, 12% din Bucuresti. De asemenea, 26% au studii universitare, 57% studii medii, 17% studii primare.