Partidele au votat, intr-un final, legea privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei, fara plafon sau alte criterii. Este certitudine: debitorii cu credite in franci elvetieni vor putea sa-si converteasca imprumuturile in lei, la cursul din data acordarii imprumutului – curs istoric.
De prevederile legii vor beneficia cel putin 51.000 de debitori. Legea se aplica tuturor debitorilor, fara restictii. Singurul criteriu de eligibilitate: “persoana fizica cu rol de consumator”.
Camera Deputatilor a votat in unanimitate legea conversiei, cu 248 de voturi „pentru”
„Cu siguranta voi cere din zona bancara o opinie”, spune presedintele
UPDATE – Klaus Iohannis – declaratie dupa votul din Parlament
„Impreuna cu echipa mea vom lua fiecare act normativ in parte, vom analiza, vom cere si parerea celorlalte parti implicate. De exemplu, cand vorbim de conversia francilor, cu siguranta voi cere din zona bancara o opinie, si in momentul in care avem o analiza completa pe care o consideram corecta voi face aprecieri asupra actelor normative”, a spus astazi presedintele, dupa conferinta sustinuta la Cernavoda.
Isarescu – „Niciodata nu am avut o situatie economica atat de buna. Paradoxal, niciodata nu am vazut atat de multe riscuri. Riscuri mari!”
Reactia Guvernatorului, Mugur Isarescu , dupa votul din Parlament: „Costurile asociate unor demersuri populiste – riscuri si tensiuni macroeconomice enorme”
„Imi este greu, cu toata experienta pe care o am, sa imi imaginez ca disciplina contractuala devine nerelevanta. Adica nu mai conteaza contractul. Cand semnai un contract trebuia sa stii ce ai semnat.”
„Riscurile sunt bani”, a mai spus Guvernatorul.
„Intelegem ca ciclul politic si electoral nu se suprapun cu cel economic, desi exact asta e arta unei politici sustenabile.
Orice ajustare este dureroasa si nu se redreseaza intr-un an sau doi. Se stinge in multi ani”, sunt cateva dintre declaratiile guvernatorului in cadrul conferintei privind riscul de tara organizata de Coface Romania.
Efecte preconizate: dobanzi mai mari si devalorizarea leului. Efectul de domino
Cine poarta toata vina pentru o astfel de lege? BNR, bancile si parlamentarii.
Primul efect al legii este deja vizibil in piata financiara: legea conversiei creditelor in franci elvetieni pune o presiune enorma pe curs. Economistii de la ING Bank, preconizeaza un curs de 4,54 lei pentru un euro, in aceasta saptamana.
Analistii vorbesc despre o crestere a dobanzilor. Cei mai afectati vor fi debtorii cu cele mai mici dobanzi, in prezent. Mai precis, cei cu credite Prima Casa. Ratele lunare vor fi afectate.
Insa, analistii spun ca toti romanii vor avea de suferit, prin cresterea cursului regasit in multe servicii din piata.
De ce ne va costa conversia. De ce creste cursul
Bancile vor avea nevoie de lei, pentru conversie, cam 1,2 mld euro, in 60 de zile, deci se asteapta la presiuni pe curs, in zilele urmatoare. Aproximativ 300.000 de romani detin credite in euro. Toti vor fi afectati direct.
Pozitia BNR
BNR sustine ca, odata cu aplicarea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei la cursul istoric, doua banci ar putea sa ajungă cu solvabilitatea sub minimul reglementat, iar in total sase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudential.
„In cazul incorporarii efectelor conversiei creditelor si ale pozitiei valutare, doua institutii de credit ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat. Daca nu s-ar lua in considerare efectul pozitiei valutare, conversia creditelor in CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat in cazul unei singure institutii de credit. Numarul total al institutiilor de credit avand rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudential (inclusiv Pilonul II si amortizoarele specifice) ar fi de sase“, a transmis BNR la solicitarea ZF.
Estimarile BNR indica pierderi de circa 2,4 de miliarde de lei pentru sistemul bancar in urma aplicarii conversiei creditelor din franci in lei.
Iata noile prevederi ale Legii Conversiei:
„La articolele admise avem urmatorul text: conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit la cursul de schimb de la data incheierii contractului. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator. Am considerat ca este bine sa insistam ca partile in speta si bancile si consumatorii sa mearga pe actul aditional, adica pe buna intelegere, numai in cazurile de exceptie sa mearga la instanta”, explica, in plen, vicepresedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.
Legea permite conversia unor atat a creditelor de consum cat a celor ipotecare. Inclusiv pentru terenuri sau alte investiti care pe parcurs s-au dovedit proaste inspiratii financiare.
De prevederile legii vor beneficia cel putin 51.000 de debitori cu credite in CHF.
Legea se aplica tuturor debitorilor, fara restictii, inclusiv celor care au fost executati silit. Singurul criteriu de eligibilitate: „persoana fizica cu rol de consumator”.
A fost eliminata inclusiv prevederea unui plafon maxim pentru care se putea accepta conversia. Plafonul de 250.000 de franci elvetieni a fost eliminat.
Deputatii au eliminat o sintagma din lege, cea care prevedea: “Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, in lipsa, prin Hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb la data incheierii contractului”.
In noua forma, s-a eliminat expresia “sau, in lipsa, prin Hotarare judecatoreasca” pentru a nu da posibiliatatea bancilor sa refuze conversia creditelor.
Legea mai stipuleaza ca prevederile actuale se vor putea aplica si debitorilor care au optat deja pentru conversie, este vorba de propunerea bancii. Cu alte cuvinte, legea va anula un contract deja parafat, regasit in contabiliatea companiilor/bancilor.
Deputatii au mai decis ca „la cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi”!!!
„Corect sa dam sansa si celor care au facut conversia sa poata sa beneficieze de aceasta lege”, sustine deputatul PSD Ana Birchall, cea care a venit cu aceasta propunere.
O alta schimbare – costurile. Tot deputatul PSD, Ana Birchall a propus si alte amendamente. Legea preve ca dobanda, comisioanele (costurile conversiei) sa fie negociate intre cele doua parti, “cu respectarea principiului bunei credinte”.
Daca Presedintele Klaus Iohannis va promulga legea, bancile vor avea la dispozitie 60 de zile sa o implementeze.
Consumatorii privesc acum spre Cotroceni. Presedintele poate promulga legea, o poate retrimite la reexaminare sau poate sesiza Curtea Constitutionala.