Ministerul Finanțelor Publice propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental ”Prima casă”, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în Program.
Băncile mai pot acorda credite Prima Casă în valoare de 500 milioane lei
Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens și susținut de acordare a garanțiilor, care demonstrează interesul și angajamentul în creștere atât la nivelul finanțatorilor, cât și al beneficiarilor.
În perioada ianuarie-septembrie 2016, au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 498 de garanții. Plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei.
Din 2009 când a fost lansat Programul Prima Casă și până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Programul Prima Casă continuă! Strategie pe 5 ani
Programul Prima Casă va fi modificat astfel încât menţinerea programului sa fie de cel puţin cinci ani. Schimbarea majoră implică reducere garanţiei pentru programul ”Prima casă” la 40% pentru creditele destinate imobilelor mai vechi de 5 ani.
Pentru locuinţele mai noi de 5 ani, procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50%
Potrivit unei note de la Ministerul Finanţelor Publice, intitulată “Strategia proiectului Prima Casă”, concluziile ce au dus la continuarea programului Prima Casă sunt nevoia menţinerii programului, cinci ani, pe fondul creşterii solicitărilor de credite în cadrul programului, a popularităţii de care se bucură acesta, precum şi din necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi a asigurării disponibilităţii spaţiului locativ şi asigurarea predictibilităţii şi a transparenţei în privinţa plafoanelor de garantare.
MFP propune un plafon anual de garanţii în cadrul programului de aproximativ două miliarde lei pentru primii doi ani de strategie (2017-2018) şi 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul programului.
Gabriela DINU