Comunitatea bancară din România aniversează 25 de ani de la conectarea la SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a primelor bănci din România în cadrul celei dea VIII-a ediţii a SWIFT Business Forum România, eveniment de referință internațională organizat astăzi de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi SWIFT la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă.
SWIFT este o organizaţie globală deţinută de instituţii financiar bancare, fondată în anul 1970, care furnizează o reţea de comunicaţii, produse şi servicii pentru conectarea la reţea, schimbul securizat de informaţii financiare, dar în acelaşi timp constituie o platformă de cooperare pentru crearea de standarde, practici de afaceri şi soluţii comune problemelor industriei financiare. În prezent, SWIFT numără peste 11.000 de utilizatori activi în reţea – instituţii financiar bancare, infrastructuri de piaţă şi corporaţii – din peste 210 ţări şi teritorii. „Aniversăm astăzi un sfert de secol de când primele bănci românești s-au conectat la SWIFT, ceea ce reprezintă un moment de referință în istoria industriei financiare post decembriste din România. Astfel de momente de referință din istoria ARB, care privesc crearea infrastructurii sistemului bancar, reprezintă argumentele forte în implementarea strategiei și planului de parcurs al industriei bancare românești. România poate obține un avantaj de convergență, mergând cu o viteză de parcurs mai mare decât viteza grupului urmărit, pe următoarele trei direcții strategice: incluziunea financiară (62% în România în comparație cu peste 90% la nivel european), agenda digitală (ultimul loc în Europa pe baza indicelui DESI, dar cu un loc 2 pe conectivitatea de mare viteză) și educația financiară”, a declarat dl. Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.
„Pentru comunitatea bancară din România, conectarea primelor patru bănci la SWIFT în anul 1992 a însemnat o deschidere fără precedent către comunitatea bancară internaţională, prin posibilitatea de a efectua operaţiuni de plăţi, trezorerie, instrumente financiare şi comerţ internaţional, bazate pe un sistem de mesagerie electronică şi o infrastructură tehnică securizată, dar şi prin alinierea la cele mai bune practici ale industriei şi integrarea în comunitatea financiar bancară globală”, a declarat dl. Radu Grațian Ghețea, Romanian SWIFT Member Group Chairperson și Președinte de Onoare Asociaţia Română a Băncilor. „Sunt foarte fericit că prima mea vizită la București coincide cu un astfel de eveniment de referință pentru comunitatea SWIFT din România și sunt recunoscător pentru șansa de a mă adresa SWIFT Business Forum. Mediul este foarte diferit față de acum 25 de ani – amenințările cibernetice, conformitatea, presiunea asupra modelului băncilor corespondente; dar modelul cooperativ al SWIFT continuă să-și demonstreze relevanța prin aducerea unor soluții la nivel de industrie, cum ar fi CSP – noul program pentru creșterea securității tranzacțiilor, inițiativa gpi pentru creșterea performanței mesageriei între băncile corespondente, SWIFT’s Instant Payments Gateway și platforma noastră Financial Crime Compliance”, a menționat Matthieu de Heering, Head of Central & Eastern Europe, SWIFT.
Grupul Utilizatorilor SWIFT din România numără în prezent 43 de membri: instituțiile de credit, Banca Naţională a României, Trezoreria Statului, TRANSFOND, Depozitarul Central, precum şi instituţii de plăţi şi corporaţii. Volumele de mesaje SWIFT transmise şi primite de utilizatorii SWIFT din România au înregistrat o creștere în anul 2016 de 5,4% pentru mesajele transmise şi de 2,6% pentru mesajele primite, comparativ cu anul 2015. Este de remarcat că în România, traficul SWIFT a cunoscut o creștere sustenabilă pe parcursul ultimilor cinci ani, de peste 50%. Evenimentul SWIFT Business Forum din acest an are ca teme principale de discuţie impactul noilor reglementări asupra industriei bancare, proiectele comunităţii româneşti în domeniul plăţilor şi al tranzacţiilor cu instrumente financiare în contextul iniţiativelor europene, noul program SWIFT privind creșterea securității tranzacțiilor, agenda digitală şi inovaţia în serviciile financiar bancare, precum şi noile iniţiative la nivelul industriei – Global Payments Innitiative şi Instant Payments.