Cererea redusa pentru noi imprumuturi, rata ridicata a creditelor neperformante (de peste 14% in prezent), numarul foarte mare al bancilor si retelele teritoriale extinse ale acestora, absenta resurselor in lei pe termen lung, dar si lipsa de coeziune sunt cateva din problemele cu care se confrunta in prezent sistemul bancar autohton, a precizat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat www.Ziare.com.
In acest context, actiunile succesive intreprinse de BNR in vederea reducerii dobanzii cheie nu pot avea efecte imediate asupra dobanzilor la creditele pentru companii si populatie, a adaugat seful Unicredit, care se asteapta, totusi, ca, in cele din urma, masurile sa aiba rezultate vizibile.
Cum puteti caracteriza, in prezent, sistemul bancar din Romania? Care sunt principalele probleme cu care se confrunta bancile locale?
Principalele slabiciuni ale sistemului sunt cererea scazuta de credite, este de parerea seful Unicredit. Apoi imprumuturile neperformante care sunt inca ridicate, faptul ca sistemul este „overbanked”, adica exista un numar mult prea mare de banci, dar si de sucursale pe metru patrat.
Totodata, nu exista depozite in lei pe termen mediu si lung, care sa asigure acordarea de credite in moneda nationala pe termen mediu si lung. Deci nu exista resurse in lei suficiente pentru a putea fi acordate imprumuturi in lei, iar, din acest motiv, este preferata, in continuare, in moneda euro.
Nu in ultimul rand, sistemul bancar din Romania este un sistem fragmentat, extrem de eterogen, cu banci cu interese diferite, actionariat diferit cu diverse probleme, marimi diferite, strategii diferite. Acestea sunt aspectele sistemului bancar din Romania, la noi este o situatie specifica.