Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Raiffeisen: Austria si Europa Centrala si de Est – schimbari in bine
Share
Notification Show More
Latest News
De astăzi realitatea ne bate din nou la ușă: Ce așteaptă economia de la președintele Nicușor Dan?
Stiri de top
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > Raiffeisen: Austria si Europa Centrala si de Est – schimbari in bine
Stiri pe scurt

Raiffeisen: Austria si Europa Centrala si de Est – schimbari in bine

bankingnews.ro
Last updated: 11/04/2012 13:29
bankingnews.ro 13 ani ago
Share
SHARE

„Atitudinea managerilor din Europa Centrala si de Est si din Austria s-a schimbat in bine fata de perioada de iarna”, spune Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI). Conform Raiffeisen Research, imbunatatirea perspectivelor economice ale Germaniei, de departe cea mai importanta destinatie a exporturilor tarilor din ECE, a fost principalul motiv pentru cresterea previziunilor legate de PIB. „In momentul de fata, criza datoriei suverane din Europa nu pare sa afecteze tarile Europei Centrale si de Est”, adauga Brezinschek. Analistul-sef se asteapta ca ECE in ansamblul sau sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2,6 procente in 2012, in crestere fata de cele 2% estimate in decembrie. „Tinand cont de faptul ca PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,5 procente este evident ca ECE ramane zona de crestere a Europei”, spune Brezinschek.

Data fiind evolutia pozitiva a economiei germane, economistul sef al Raiffeisen Research se asteapta la o crestere de 1,4 procente a Europei Centrale (EC) in 2012, in timp ce ESE continua sa simta efectele recesiunii. „Deficientele structurale ale ESE continua sa fie prezente, iar impactul negativ al recesiunii se face simtit mai puternic in tarile sudice ale zonei euro. Acesta este motivul pentru care ne asteptam ca PIB-ul sa creasca cu doar 0,3% in ESE in 2012”, explica Brezinschek. Cresterea puternica a pretului petrolului a determinat analistul sa creasca previziunile pentru Rusia la 3,7%, astfel incat cresterea totala a PIB-ului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) sa fie tot de 3,7% in 2012.

Analistii Raiffeisen Research estimeaza o crestere de 0,3 procente a PIB-ului Austriei. „Economia Austriei va scadea usor in primul trimestru al acestui an, dar acesta va fi punctul de minim. Consumul privat va reprezenta aproape 1 procent din cresterea reala, fenomen sustinut de cresterea rezonabila a salariilor si de rata scazuta a somajului. Pentru 2013 ne asteptam la o crestere a PIB-ului real de 1,3%”, spune analistul-sef al Raiffeisen Research. Rata inflatiei va cobori treptat de la nivelurile ridicate avute la inceputul anului, astfel incat pe intreg 2012 rata inflatiei va ajunge la 2,3 procente.

Nu exista semne ale unei crize a creditarii in Europa Centrala si de Est

Analistii Raiffeisen Research resping ideea ca Europa Centrala si de Est va fi lovita puternic de un fenomen de reducere a gradului de indatorare a sectorului bancar vest-european. „Consideram ca nu exista nici un semn al unei crize a creditarii in CSI si EC, cu exceptia Ungariei”, spune Brezinschek. Nu poate fi pus la indoiala faptul ca vor exista provocari in cateva tari din ESE, cum ar fi o crestere redusa a volumului de credite si o crestere a creditelor neperformante. „Cu toate acestea, depozitele raman la niveluri sanatoase in toate tarile Europei Centrale si de Est. In consecinta, rapoartele credite-depozite au cunoscut o tendinta descrescatoare in majoritatea tarilor ECE in ultimele 9-12 luni”, adauga analistul-sef. In plus, expertul se asteapta la stabilizarea ratelor creditelor neperformante in sectoarele bancare cele mai solide: Polonia, Rusia, Republica Ceha si Slovacia.

Toamna va aduce, probabil, taieri ale dobanzii-cheie in Ungaria, Romania si Rusia

Preturile mai ridicate ale alimentelor si energiei au condus la o inflatie peste asteptari in regiunea Europei Centrale si de Est in primele luni ale lui 2012. „Acesta este motivul pentru care Bancile Centrale din regiune nu au redus dobanzile-cheie, de exemplu in Polonia si Republica Ceha, sau au amanat acest lucru pentru a doua jumatate a lui 2012”, explica Brezinschek. El se asteapta ca pana in toamna, pe masura ce lucrurile se linistesc, dobanzile sa fie reduse in Ungaria, Romania si Rusia.

Monedele ECE intarite de injectiile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene

Conform lui Brezinschek, injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana (BCE) au avut un impact puternic asupra Europei Centrale si de Est: „De exemplu, zlotul polonez, forintul maghiar, coroana ceha si rubla ruseasca s-au apreciat puternic pe fondul reducerii aversiunii la risc”.
In acelasi timp, analistii Raiffeisen Research se asteapta la o scadere moderata a randamentului prinicipalelor piete de obligatiuni, in timp ce tarile Europei Centrale si de Est au reusit sa plaseze euro-obligatiuni. „In cel de-al doilea trimestru ne asteptam ca ratele FX si randamentele sa se stabilizeze la nivelurile lor actuale”, explica Brezinschek. El crede ca randamentul pozitiv justifica achizitia obligatiunilor in monedele locale.

Recomandare de cumparare pentru capitalul ECE

Odata cu injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana, climatul pozitiv de pe marile burse europene s-a extins si pe bursele din Europa Centrala si de Est. „Dar lucrurile difera de la o tara la alta. Paradoxal, tarile care intampina cele mai mari probleme, cum sunt Romania si Ungaria, au obtinut cresteri de doua cifre ale preturilor – alaturi de Austria, in timp ce acele tari fundamental mai puternice, precum Polonia, Republica Ceha si Rusia, au ramas oarecum in urma”, spune analistul-sef. El crede ca preturile din intreaga regiune ECE vor creste in medie cu 6-11 procente in cel de-al doilea trimestru al lui 2012: „in consecinta, ne pastram recomandarea de cumparare pentru urmatoarele 3-6 luni pe toate bursele”.

Raportari buna – indeosebi in Austria

Raportarile pentru ultimul trimestru al lui 2011 a fost bun pentru Austria. Aproape o treime dintre companii au depasit previziunile analistilor Raiffeisen Centrobank precum si asteptarile generale. Surprize pozitive au fost OMV, Erste Group, Raiffeisenbank International, RHI, Andritz, Mayr-Melnhof si S-IMMO. Stefan Maxian, analist-sef al Raiffeisen Centrobank (RCB) explica: „Credem ca este un semn deosebit de bun pentru piata de capital austriaca faptul ca aceste companii inalt-capitalizate au reusit sa depaseasca asteptarile pietei – spre deosebire de ce s-a intamplat in trimestrele anterioare”. In ECE, raportarile au fost usor mai slabe. Desi asteptarile legate de vanzari au fost indeplinite, profitabilitatea a ramas in urma previziunilor in principal din cauza unor monede mai slabe in ECE si a cresterii costurilor de productie. In Polonia, cea mai mare piata, cele mai mari dezamagiri au venit dinspre companiile din constructii si imobiliare.

Perspective: preturile actiunilor vor creste pana la sfarsitul anului, pe toate pietele

Previziunile RCB pentru 2012 includ o ajustare a cresterii castigurilor la 14%. Evaluarile nu au crescut semnificativ in ciuda performantei puternice avute de la inceputul anului: Bursa de la Viena a crescut cu circa 10%. De asemenea, cu un raport pret/castig de 10,1 pentru 2012, evaluarea ramane in urma mediei pe termen lung. RCB atribuie pietei de capital austriece recomandarea de „cumparare”, tinta Bursei de la Viena fiind de 2.350 puncte in iunie si 2.450 puncte la sfarsitul anului. Cel mai probabil, companiile listate pe Bursa de la Viena vor raporta rezultate financiare bune in primul trimestru al lui 2012. „Masurile de asigurare a lichiditatii luate de catre Banca Centrala Europeana si starea de spirit mai buna au condus, cel mai probabil, la rezultate satisfacatoare. Este de asteptat ca mai ales OMV, Erste Group si Verbund sa aiba rezultate bune”, spune Maxian.

Companii austriece: Immofinanz, AMAG, OMV, Erste Group, Flughafen Wien, Mayr-Melnhof

In domeniul imobiliarelor, analistii Raiffeisen Centrobank prefera Immofinanz, pentru ca aceasta companie are o pozitie care ii permita sa genereze dividende intr-un mod sustenabil din castigurile operationale, fara a vinde proprietati imobiliare. In plus, exista si un potential de optimizare.

In segmentul industrial, atentia se indreapta asupra AMAG si Mayr-Melnhof. AMAG prospera de pe urma cresterii cererii pentru produsele din aluminiu. Chiar daca 2012 este considerat un an de tranzitie din cauza atingerii limitei capacitatii de productie, este de asteptat ca grupul sa isi reia tendinta de crestere datorita volumelor mai mari de vanzari si a pretului mai mare al aluminiului in 2013. In cazul Mayr-Melnhof, conditiile de piata s-au imbunatatit considerabil, nu in ultimul rand datorita efectelor pozitive asupra cererii avute de revenirea la valori normale a stocurilor de carton.

Valoarea actiunilor OMV este alimentata de nivelul ridicat al pretului petrolului (petrolul Brent este cotat la 125 de dolari barilul), reinceperea productiei in Libia (principalul factor de crestere a productiei in 2012) si de marjele de rafinare mai bune in Romania. Un rol important il joaca si zvonurile legate de cresterea participatiei IPIC in OMV la peste 25%.

Sectorul bancar ar trebui sa aiba rezultate bune dupa primul trimestru. Bancile au beneficiat de lichiditatea furnizata de Banca Centrala Europeana, acesta fiind si motivul pentru care Departamentul  de Cercetare al RCB se asteapta la stabilitatea cifrelor aferente venitului net din dobanzi. In plus, rezultatele vor fi sustinute de efecte singulare, cum ar fi rascumpararea obligatiunilor-hibride sub valoarea lor nominala.

Analistii RCB au trecut recent actiunile Flughafen Wien la „cumparare” datorita valorilor bune de trafic avute la inceputul anului (numarul pasagerilor a crescut cu 9,6% fata de anul trecut in perioada ianuarie-februarie) si a perspectivelor bune pentru intreg grupul.

Preferatele din ECE: Bogdanka, Cyfrowy Polsat, MTS

Principalele alegeri ale Raiffeisen Centrobank din regiune sunt Bogdanka, Cyfrowy Polsat si MTS.
Bogdanka este producatorul de carbune cel mai eficient si cu cea mai atractiva evaluare din Polonia, cu o productie anuala de aproximativ 6 milioane de tone si care va creste pana in 2014 la 11,5 milioane tone. Compania beneficiaza pe de-o parte de faptul ca in Polonia electricitatea este generata aproape exclusiv din carbune, iar pe de alta parte, de indiciile atingerii limitei importurilor de carbune.

In sectorul media polonez, pariul nostru este Cyfrowy Polsat. Profitabilitatea acestei companii de pay-TV in cea de-a doua jumatate a lui 2011 a fost o surpriza placuta. In plus, revenirea zlotului polonez ar insemna marje operationale mai mari decat cele estimate. Cyfrowy Polsat se extinde in noi zone de crestere si tocmai de aceea a solicitat recent o licenta pentru televiziunea pe dispozitivele mobile.

Conditiile de piata in primul trimestru al lui 2012 au fost favorabile pentru compania ruseasca de telecomunicatii MTS. Cresterea salariilor reale si a veniturilor ar fi trebuit sa exercite o influenta pozitiva asupra profiturilor in telecomunicatii. Dincolo de conditiile macroeconomice atractive, un rol important il joaca si diminuarea competitiei in zona comunicatiilor mobile. Ultimele rezultate trimestriale au oferit o dovada clara a faptului ca noua strategie de pastrare a clientilor da rezultate.

You Might Also Like

De astăzi realitatea ne bate din nou la ușă: Ce așteaptă economia de la președintele Nicușor Dan?

Economia României, în fața furtunii! Cu haos politic, curs euro și dobânzi în creștere, inflația bate la ușă. Ce urmează?

Euro, nou record istoric- 5,12 lei, iar ROBOR sparge bariere de mult uitate, cu un salt de aproape 1pp într-o singură zi. Cum ne afectează direct pe toți, de la ratele la bancă până la alimentele de la raft

Haosul politic se simte deja în economie și în buzunarele românilor. BNR dă drumul cursului euro, care sare în premieră de 5 lei, iar statul nu se poate împrumuta. Ce urmează?

Cum a performat BRD la început de an? Maria Rousseva: „Producția de credite acordate persoanelor fizice a atins 3,3 miliarde lei, mai mare cu 41% față de T1 2024”. Profitul băncii crește cu 7%

TAGGED: Austria, economie, crestere, ESE, reserch, Raiffeisen
bankingnews.ro 11/04/2012
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Atentie bancheri: romanii vor sa economiseasca
Next Article Ce probleme au bancile – Interviu

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De astăzi realitatea ne bate din nou la ușă: Ce așteaptă economia de la președintele Nicușor Dan?

10 ore ago

Economia României, în fața furtunii! Cu haos politic, curs euro și dobânzi în creștere, inflația bate la ușă. Ce urmează?

o săptămână ago

Euro, nou record istoric- 5,12 lei, iar ROBOR sparge bariere de mult uitate, cu un salt de aproape 1pp într-o singură zi. Cum ne afectează direct pe toți, de la ratele la bancă până la alimentele de la raft

2 săptămâni ago

Haosul politic se simte deja în economie și în buzunarele românilor. BNR dă drumul cursului euro, care sare în premieră de 5 lei, iar statul nu se poate împrumuta. Ce urmează?

2 săptămâni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?