Procesul de implementare a proiectelor este multe prea lent, știți că am avut proiecte care trebuiau finalizate din 2015, s-au amânat pentru 2017, iar acum pentru 2020. Vestea bună este că vor fi temrinate, vestea proastă este că acum consumă din bugetul 2014-2020, a spus astăzi comisarul european Corina Crețu, în cadrul seminarului „Fondurile europene, absorbția și impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar”, organizat de cursdeguvernare.ro, la sediul Băncii Naționale.
„Avem bani care așteaptă la Bruxelles, dar trebuie să primim proiecte bine realizate pentru a face plăți”, a mai declarat comisarul european.
Potrivit Corinei Crețu, în multe state există suprareglementare, ceea ce face absorbția fondurilor UE extrem de greoaie Pe de altă parte, „este nevoie de o simplificare mai mare la nivelul fondurilor UE, unele proiecte răspund acelorași necesități, iar în acest context perioada ce se va scurge până în luna mai este esențială. Cred că trebuie să ne redefinim obiectivele, să ne concentrăm asupra celor mai importante și să alegem cele mai importante instrumente pentru a le atinge.”.
„Din punctul meu de vedere, trebuie să pornim de la necesitățile UE și să definim un buget curajos și realist. Pentru a rezolva toate aceste probleme, am calculat că am avea nevoie la nivelul UE de 1,1% din PIB-ul celor 27 de state membre și această cifră va fi pusă curând în dispoziția reprezentaților statelor membre. Asta înseamnă mai puțin de 1 euro pe cap de locuitor al Uniunii Europene. Cred că efortul statelor membre trebuie să fie mai mare”, a mai spus comisarul UE.