Dezbaterea Legii plafonării dobânzii efective în contractele comercianţilor cu consumatorii a fost scoasă de pe ordinea de zi a Comisie de buget din Camerei Deputaţilor. Potrivit HotNews, reprezentanții PSD, care conduc comisia de specialitate a Camerei Decizionale, au rezerve în a-și asuma o hotărâre care să le spulbere propriul bazin electoral.
„Deși părea să fie ordin de partid trecerea prin Comisia de Buget a Camerei (for decizional) a plafonării dobânzilor iar miercurea următoare să se voteze în plen inițiativa pornită de liberalul Daniel Zamfir, aseară proiectul a fost scos de pe ordinea de zi fără vreo explicație”, scrie Dan Popa pentru HotNews.ro
Surse au confirmat pentru HotNews.ro că luni a avut loc o discuție cu cifre pe masă între reprezentanții IFN-urilor, Marius Budăi – președintele Comisiei din Camera Deputaților și Daniel Zamfir (inițiatorul proiectului) – invitat să ia parte la discuții. Calculele prezentate de IFN-uri l-au pus pe gânduri pe Budăi, care ar fi solicitat amânarea votului decisiv al Comisiei de la Cameră.
Informația a fost confirmată şi de senatorul Daniel Zamfir, autorul inițiativei legislative.
”Da, reprezentanții IFN-urilor au fost luni la Comisia de buget a Camerei pentru discuții. Ulterior am fost solicitat și eu să particip, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Cei de la IFN-uri au prezentat niște calcule care pe mine nu m-au convins deloc. Din calculele lor, dacă semnezi un contract cu Dobândai Anuală Efectivă de 90%, consumatorul plătește de fapt doar 45% din acel DAE . Asta eu n-am înțeles-o… Să vedem ce zice și ANPC-ul pe acest subiect…Dar aș dori să precizez încă o dată: eu am fost acolo invitat să particip, nu m-am dus din proprie inițiativă…”, a declarat marți pentru HotNews.ro senatorul Zamfir.
Se pare că reprezentanții PSD, care conduc comisia de specialitate a Camerei Decizionale, au rezerve în a-și asuma o hotărâre care să le spulbere propriul bazin electoral. Pentru că debitorii IFN-urilor se suprapun aproape perfect pe profilul votanților PSD, iar plafonarea dobânzilor i-ar îndepărta pe aceștia de orice forma de finanțare instituționalizată.
”Ne mai gândim”, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul membrilor Comisiei de specialitate a Camerei.