Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană pregătesc noi reguli pe care băncile vor fi obligate să le urmeze, în privința creditelor neperformante, anunță analiștii financiari. Astfel, BCE a publicat la jumătatea acestei luni informații privind noile norme ce vor trebui îndeplinite de băncile din zona euro, reguli ce privesc modul de constituire a provizioanelor pentru noile credite neperformante.
Cea mai importantă prevedere se referă la faptul că, pentru creditele ce vor intra în categoria neperformantelor după data de 1 aprilie 2018, băncile vor fi obligate să provizioneze integral partea nesusținută de garanții, în termen de cel mult doi ani.
Urmează o perioadă de consultări în care oficialii BCE vor purta discuții cu reprezentanții băncilor din zona euro, și vor decide, pentru fiecare bancă în parte, ce măsuri prudențiale vor trebui urmate, în funcție de situația instituției de credit. Rezultatul acestor consultări urmează să fie publicat în 2021 în raportul privind procesul de supraveghere și evaluare al BCE.
Oficialii BCE recomandă băncilor să folosească răstimpul rămas pentru a își adapta politicile interne noilor reguli și să ia de asemenea măsuri prudențiale pentru a reduce „producția” de neperformante.
La rândul său, Autoritatea Bancară Europeană a finalizat la începutul lunii consultările cu privire la măsurile prudențiale ce va trebui implementate de bănci în privința creditelor neperformante.
La jumătatea acestei luni, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri ce ar trebui implementate în vederea reducerii ratei neperformantelor. Una dintre acestea se referă la faptul că băncile va trebui să pună deoparte fonduri cu ajutorul cărora să preîntâmpine riscul asociat împrumuturilor ce urmează să fie acordate și care ar putea intra ulterior în clasa neperformantelor. De asemenea, se va încerca dezvoltarea unei piețe secundare unde băncile să poată vinde neperformantele către firme de recuperare sau fonduri de investiții.