Cardurile de credit sunt printre cele mai căutate produse financiare, mai ales în perioada vacanțelor, deoarece se acordă rapid, iar rambursarea lor este mai flexibilă decât cea a unui credit, susține Veronica Constantinescu, Manager Carduri Garanti Bank.
Potrivit datelor Băncii Naționale, în ultimii 3 ani numărul cardurilor de credit a crescut cu 22%, până la 2,82 milioane de unități. Cu Bonus Card, unul dintre instrumentele de plată din piață cu cele mai multe beneficii, atât pentru deținătorii de card, cât și pentru comercianți, Garanti Bank deține aproape 6% din piața cardurilor de credit.
”Clienții au devenit tot mai conștienți de beneficiile utilizării cardului de credit, astfel că valoarea tranzacțiilor a crescut considerabil, sărind în 2017 de 440 de milioane de lei. Un sfert din tranzacțiile realizate cu Bonus Card, în 2017, au reprezentat plăți online, iar 36% plăți în rate la magazinele partenere”, subliniază Veronica Constantinescu.
Deoarece cu ajutorul Bonus Card se acumulează bonusuri (de până la 10% la comercianții parteneri și de până la 0,3% la comercianții neparteneri) de fiecare dată când se efectuează o tranzacție cu cardul, atât în țară, cât și în străinătate, numai în 2017 valoarea bonusurilor acordate de bancă a depășit 1,73 milioane lei. Bonusurile pot fi cheltuite apoi pentru cumpărături gratuite, în reţeaua magazinelor partenere.
În prezent, în România sunt 16,62 milioane de carduri, din care 2,82 milioane sunt carduri de credit. Deși sunt printre cele mai accesibile produse financiare, cardurile vin și cu anumite costuri, dacă sunt folosite incorect. Beneficiul major al acestui produs este plata în rate sau perioada de grație și, judecând prin prisma tranzacțiilor de acest tip, clienții au deprins acest obicei corect de utilizare, în detrimentul retragerilor de numerar de la ATM.
Plata cu cardul, tot mai frecventă
Românii au început să folosească tot mai des nu doar cardul de credit, ci și pe cel de debit, așa numitul “card de salariu”, pentru a-şi plăti cumpărăturile.
Un sfert din volumul tranzacțiilor realizate anul trecut cu cardul de debit Garanti au reprezentat plăți la comercianți, valoarea medie a tranzacției fiind de circa 130 de lei. În urmă cu 5 ani, volumul acestor plăți era în jur de 17%, precizează oficialul Garanti Bank.
Românii au făcut cunoștință cu primul card bancar în urmă cu 23 de ani, iar astăzi, românii au peste 16,62 milioane de carduri, potrivit datelor Băncii Naționale. 17% dintre acestea sunt carduri de credit.