Performanța financiară a sectorului bancar se îndreaptă spre rezultate record în 2018, date fiind evoluția economiei peste potențial, nivelul ridicat al marjelor și declinul ratei creditelor neperformante, este părerea analistului Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania.
„Previzionăm continuarea procesului de consolidare, pe fondul excesului de ofertă și intensificării presiunilor în ceea ce privește costurile cu tehnologia și digitalizarea” se arata intr-un raport macroeconomic al băncii.
Potrivt directorului de Analiză Macroeconomică a BT, Andrei Rădulescu, vom vedea tot mai des colaborări între bănci și companiile de Fintech pe viitor. De altfel, băncile sunt componente importante ale Pieței Digitale Europene, în așa numita trinitate BigTech, FinTech and BankTech.
Economistii BT, previzionează creșterea costurilor de finanțare și deprecierea RON în trimestrele următoare, evoluție influențată de factori globali (impulsul monetar din SUA, provocările din piețele emergente) și interni (deteriorarea finanțelor publice).
Pe de altă parte, exista si o acumulare de incertitudini pe termen scurt: „decelerarea ritmului de creștere economică și majorarea ratelor de dobândă ar putea determina schimbarea de tendință pentru rata creditelor neperformante; perspectiva majorării ratelor de dobândă la titluri de stat, cu impact asupra portofoliului de obligațiuni (dată fiind expunerea ridicată pe datorie publică); numărul ridicat al persoanelor cu rate bancare care depășesc 55% din venituri; perspectivele de majorare a investițiilor pentru încorporarea Revoluției Digitale” explică raportul BT.
Potrivit raportului, principalelor provocări și riscuri pentru evoluția sectorului bancar din România pe termen scurt și mediu sunt: dependența ridicată de marjele nete de dobândă; accentul pe creditarea populației în detrimentul creditării companiilor; nivelul ridicat al creditului ipotecar (peste 54% din totalul creditului acordat populației, cea mai mare parte fiind la rate variabile de dobândă); creșterea gradului de îndatorare pe segmentul companiilor; vulnerabilitățile asociate creditării în valută; evoluția percepției de risc pe piețele financiare globale (inclusiv cele emergente), cu impact asupra climatului investițional local; deciziile de politică economică și intensificarea dezechilibrelor macroeconomice în România; contextul regional.
Factorii de incertitudine identificati de economistii bancii: evoluția percepției de risc pe piețele financiare globale; mix-ul de politici economice din SUA, Zona Euro, China și România; climatul macro-financiar și geo-politic regional.