Dobanzile de pe piata interbancara europeana sunt in continua scadere de la inceputul anului. Referinta Euribor la 6 luni a coborat sub pragul de 1% pentru prima oara din iunie 2010, veste ce-i bucura pe clientii cu credite in euro, care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar ca urmare a deprecierii leului. De la venirea italianului Mario Draghi in fruntea BCE, politica monetara a fost relaxata substantial si dobanzile reduse cu 0,5 puncte procentuale la nivelul minim istoric de 1%. De asemenea, BCE a furnizat aproximativ 1.000 de miliarde de euro bancilor comerciale in operatiuni repo cu scadenta la trei ani – bancile pun titluri de stat si alte active eligibile in schimbul banilor.
Asta a facut ca din decembrie dobanzile pe piata monetara interbancara nesecurizata din zona euro, cea care da cotatiile Euribor, sa scada puternic. Euribor la 6 luni a scazut de la 1,7%, cat era la inceputul lunii decembrie, la 0,998% pe 30 mai.
O astfel de reducere de 0,7 pp, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani, cu o dobanda anterioara de 7%, face ca rata lunara sa scada de la 400 de euro la 371 de euro.
Astfel se compenseaza din deprecierea leului, care afecteaza o mare parte dintre cei cu credite in euro, afectati de fluctuatiile negative ale monedei nationale. Exprimata in lei la cursul mediu BNR, rata din decembrie era de 1.730 de lei (4,3267 lei/euro), in timp ce cea redusa din prezent se ridica la 1.631 de lei (4,397 lei/euro).
De asemenea, cotatia Euribor la 3 luni, si ea foarte des utlizata ca indicator de variatie pentru creditele in euro, s-a injumatatit din decembrie si pana acum, de la 1,47% la 0,7%.
BCE nu a aratat pana acum ca are de gand sa mai ofere lichiditate pe termen lung, desi Italia si, mai ales, Spania au inceput sa resimta din nou presiuni pe randamentele cerute de investitori la datoria de stat, dupa o perioada in care acestea au scazut puternic.
Bancii centrale cu sediul la Frankfurt i s-a cerut in mai multe randuri mai multa interventie de catre bancheri, pe modelul Rezervei Federale a SUA. insa politica laxa a BCE a nascut ulterior nemultumiri in randul reprezentantilor Germaniei, care au sustinut ca banca isi depaseste mandatul, mai ales dupa ce a cumparat obligatiuni ale tarilor PIIGS de 214 miliarde de euro.