Dobânzile sunt unde trebuie, iar mişcările actuale ale ROBOR sunt absolut normale în funcţionarea unei pieţe, a declarat marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
„Dobânzile sunt unde trebuie. Fluctuaţiile sunt mici. Pentru dumneavoastră poate sunt mari, pentru noi sunt rezonabile. ROBOR la 3 luni, care este acum principala obsesie (…), cam din august se plimbă între 3,1% şi 3,4%. Noi spunem că este stabil, dumneavoastră, ca să faceţi ştiri, spuneţi că s-a prăbuşit, a crescut… Dar mişcările între 3,1% şi 3,4% le vedem în continuare, nu le considerăm a fi nici creştere, nici scădere. Sunt absolut normale în funcţionarea unei pieţe. Cam pe acolo le vedem şi în perioada următoare”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul vorbeste despre fluctuațiile din ultimile luni, dar nu aminteste nimic de ultimul an… Însă debitorii au o altă opinie. Aceștia acuză creșterea dobânzilor ce le afectează deja bugetul familiei, acesta este o problemă reală cu care se confruntă. Dacă acum un an clienții cu credite ipotecare achitau o rată lunară de 1.000 de lei, în prezent, rata a crescut până la 1.350 de lei.
Mugur Isărescu precizează, totodată, că Banca Naţională n-a inundat piaţa cu lichiditate, rolul unei bănci centrale fiind acela de a asigura lichiditatea necesară pieţei.
Excesul sau deficitul de lichiditate în sistemul bancar sunt fenomene temporare, afirmă Guvernatorul.
„Nu este inundaţie de lichiditate. N-am inundat piaţa. Sunt mişcări absolut normale. Şi scopul nostru principal nu este neapărat ROBOR, obsesia din presă. ROBOR este un indicator… Se plimbă prea mult, ne uităm şi la el. Rolul unei bănci centrale este să asigure lichiditatea necesară pieţei. Şi aceasta fluctuează”, a mai afirmat Isărescu.
La ultima ședință de politică monetară din 2018 Banca Națională a României (BNR) a menținut rata de dobândă de referință la 2.50% și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit la 8%, decizii în linie cu așteptările pieței financiare.
BNR a semnalat consolidarea politicii monetare pe termen scurt, cu perspectiva ajustării nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii, în convergență spre nivelurile europene.