Aproximativ un sfert dintre angajatorii din Romania au intentia sa faca concedieri la nivel de management in urmatoarele trei luni, arata un studiu al companiei de cercetare Antal International, dat publicitatii saptamana trecuta. Si sectorul bancar va avea de suferit, intrucât 38% dintre banci intentioneaza sa faca restructurari in anul care va veni, in cadrul managementului. Iar bancherii stiu ca noul an de criza ii poate afecta si mai mult. Unele banci au amanat reorganizarile in momentul in care criza a izbucnit, intrucat aveau estimari optimiste cu privire la situatia economica, dar realitatea a aratat contrariul, astfel ca 2012 s-ar putea sa fie anul restructurarilor bancare cu adevarat, este de parere vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru. “In 2008, cand a cazut Lehman Brothers, primeam asigurari ca in Romania nu se va intampla nimic. In 2009, toata lumea era convinsa ca in 6 luni se termina criza, mai ales ca era in discutie un acord cu FMI. Nu te apuci sa restructurezi ceva daca crezi ca lucrurile vor merge catre bine. Modul de business din prezent este diferit fata de cel din 2008. Bancile nu s-au restructurat inca, dar sunt convins ca anul viitor va fi cel al restructurarilor”, a explicat Cojocaru.
Dinamica pietei muncii din sectorul bancar pe timp de criza
Incetinirea creditarii isi cresterea semnificativa a provizioanelor si-au pus amprenta pe activitatea bancilor in ultimii doi ani si jumatate. Pentru a diminua cheltuielile, eventual si pierderile, institutiile de credit au inceput sa-si ajusteze cheltuielile cu personalul. Dar nu suficient, asa cum spune si Banca Nationala a Romaniei, prin vocea directorului Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza. Procesul de restructurare la nivelul sistemului bancar, care a inceput in 2008, nu a fost atat de intens precum asteptarile BNR, iar banca centrala a fost nevoita sa ceara la doua banci inchiderea acelor unitati din tara care le aduceau pierderi majore, afirma Cinteza. Aceasta restructurare blanda adoptata de banci are repercusiuni in buzunarele clientilor, care sunt nevoiti sa plateasca dobanzi mai mari la credite, pentru ca bancile sunt nevoite sa-si acopere cu ceva cheltuielile mari cu agentiile neproductive.
Practic, in doi ani de criza, bancile au ramas fara 5.000 de salariati si aproape 500 de unitati. Numarul de agentii bancare a scazut cu 128 de unitati in 2009, cu 255 in 2010 isi a continuat sa se diminueze si in acest an. Potrivit lui Nicolae Cinteza, infrastructura industriei bancare avea la finalul lui 2008 6.552 de sucursale, in care lucrau peste 71.600 de angajati. In luna septembrie din acest an, numarul de unitati teritoriale a coborat cu doar 7%, la 6.071, iar numarul salariatilor s-a diminuat la 66.519, conform datelor prezentate de oficialul BNR. Bancile care au ales sa faca restructurari pe timp de criza prin inchiderea unor sucursale neprofitabile au fost: CEC Bank, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Carpatica si alte institutii mai mici, cat si francizele Volksbank si ING Bank.
Cat de afectata va fi piata muncii din domeniul bancar
Bancherii vor inchide sucursale, daca profitul va avea de suferit, insa restructurarile din sistem se vor situa in tendinta generala a fortei de munca din Romania, potrivit analistilor HR. Pe de alta parte, potrivit sondajului efectuat de compania Antal, 38% dintre managerii din banci sunt posibili someri, in urmatoarele 3 luni, daca nu accepta alte posturi, uneori sub nivelul lor de pregatire. Société Générale a anuntat ca va desfiinta in 2012 2.000 de locuri de munca la operatiunile de retail bancar din Rusia si intentioneaza sa reduca si numarul de angajati din Romania, Cehia si Egipt, a spus Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, fara a oferi alte detalii. „Concedierile vor veni mai ales de la serviciile financiare si de administrare a activelor”, a spus Oudea intr-o prezentare pentru investitori. Pe de alta parte, Volksbank isi va continua procesul de restructurare a retelei teritoriale inceput in toamna acestui an. De asemenea, specialistii se asteapta ca si anuntata fuziune dintre Bancpost si Alpha Bank sa implice un proces de reorganizare.