Florin Dănescu, Preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor a precizat, într-o intervenție la Digi24, că sistemul bancar din România este îngrijorat de efectele adoptarii taxei pe active, acesta asociind ultimele decizii ce vizeaza industria de profil cu o “racheta trimisia către economie”. In acest sens, bancherul a punctat că “așteaptă repararea unei astfel de masuri.”
“Vorbim despre un impact violent asupra industriei bancare și nu numai, pentru că industria bancară face parte din economia românescă”, a subliniat Florin Dănescu. Domnia sa a reamintit că în momentul de față băncile se confruntă cu o serie de legi ce le afectează direct activitatea.
“Dacă ar fi să vorbim de nemulțumiri sunt și celelalte trei legi, pentru că trebuie să adăugăm că pe lângă această Ordonanță – pe care domnul Guvernator o numea “o bombă” – eu aș putea spune că e o rachetă trimisă către economie și care este încă în aer, mai sunt trei rachete care merg spre economie în aer. Mă refer la cele trei legi care au trecut de plenul Parlamentului, nu sunt încă promulgate: plafonarea dobânzilor, plafonarea valorii recuperabile a cesiunii de creanțe și elimimnarea titlului executoriu la credite. Impactul cumulat al acestor inițiative, patru la număr, este unul violent, deci ceea ce numesc unii nemulțumiri sunt de fapt îngrijorări. În consecință, sperăm să putem evita acest impact prin orice metodă posibilă legală, prin dialog, discuție, explicare… că până la urmă o asociație, o industrie nu poate comunica cu decidenții decât prin a explica, prin decență profesională, dar trebuie să existe și acel dialog”, a declarat oficialul ARB.
Totodată, Florin Dănescu remarcă că politicul din România are o comunicare adversă economiei, iar abordarea prezentă nu-l surprinde.
“Noi tot am încercat să explicăm că politicul are un singur instrument în a-și îndeplini promisiunile (n.r. electorale). Și acest instrument este reprezentat de economie. În momentul în care ai un comportament advers economiei, practic omori singurul instrument cu care poți să-ți onorezi promisiunile. Cred că asta se întâmplă și acum. Nu vreau să-l numesc neapărat populism, dar poate este, într-o bună măsură, reprezentat de o astfel de abordare. Facem apel la discutarea într-o manieră diferită cu economia. Noi suntem o parte din economie. Mai sunt și alte inițiative ce privesc taxe în alte domenii, efectul cumulat al acestor inițiative nu face decât să construiască un bulgare care să tot crească și să aducă un impact negativ”, a conchis Florin Dănescu.