In loc sa astepte sa stranga avansul pentru un credit ipotecar, asa cum e normal, multe persoane aleg sa il acopere printr-un credit de nevoi personale. Ce sume pot imprumuta? Noul regulament al BNR a desfiintat, practic, creditul de nevoi personale in euro, dar l-a afectat consistent si pe cel in lei, prin limitarea la cinci ani a perioadei maxime de rambursare, de la 30-40 ani cat era inainte. In plus, a stabilit la minimum 25% avansul pentru creditele ipotecare. Asadar, trebuie sa vedem care e cea mai buna combinaţie de credit ipotecar si de nevoi personale, astfel incat familia cu venituri medii sa acceseze suma maxima.
Conform calculelor Capital, daca alegem cele mai bune conditii de avans, costuri si grad de indatorare, cea mai buna combinaţie este un credit de consum de 7.500 euro (33.000 lei) si un credit ipotecar clasic de 22.500 euro. Banii platiti lunar pentru acest tip de credit ajung la circa 1.350 lei. Prin aceasta varianta se poate cumpara o locuinta de 30.000 euro, adica o garsoniera in zona semicentrala de sub 30 mp sau un apartament de doua camere la periferie, cu o suprafaţa mai mica de 40 mp.
Daca optam insa pentru o combinaţie cu Prima Casa, suma maxim accesibila creste consistent, pana la aproximativ 48.000 euro, in special datorita condiţiilor de avans minim, de numai 5%. In acest caz, pe langa banii de avans, de 2.400 euro, clientul mai trebuie sa aiba banii pentru primele trei dobanzi si comisionul din primul an catre Fondul de Garantare, ceea ce duce totalul la 3.170 euro (13.900 lei). Astfel, se iau 13.900 lei prin credit de nevoi personale si 45.600 euro prin Prima Casa, efortul lunar cumulat ajungand la 1.370 lei, se mai arata in analiza www.capital.ro