Negocierile, asa cum le definește Guvernul, pe tema „ordonanței lăcomiei” sunt pe ultima sută de metri. Se forteaza creditarea la costuri mici cu riscuri mari, fără fundamente economice spun analiștii.
Dar acest lucru nu împiedică guvernanții să continue ofensiva asupra economiei.
Eugen Teodorovici face un mic pas înapoi și anunță că noul mod de calcul al ROBOR se va aplica doar creditelor noi, asta dupa ce acum o saptamână afirma că pentru creditele în derulare se vor schimba toate contractele de credit.
Ministrul de Finante a declarat astăzi că noul mod de calcul al ROBOR nu se va aplica pentru creditele vechi.
Romanii cu credite mai vechi vor avea la dispozitie refinantarea, spune Eugen Teodorovici. Clientii vechi pot opta pentru refinantarea imprumutului dupa noua formula de calcul a ROBOR.
„Cui se aplică noua formulă? Clar noilor credite în lei, iar pentru creditele în derulare recomandarea va fi de refinanțare. Cei care au credite în lei vor face o cerere de refinanțare al acelui împrumut la banca la care au finanțarea sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul. Dacă noua formula este mult mai atractivă, debitorul poate decide ce alege. Dacă merge la altă bancă clar va apare și o competiție între bănci, să ofere românilor o finanțare mai ieftină” a spus Teodorovici.
În principal, modificarea OUG 114 va viza decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor.
Taxa pe lăcomie capătă noi dimensiuni. Teodorovici a declarat că vom avea o taxă pe lăcomie diferențiată, în funcție de cota de piată a băncilor. Noua formulă propusă băncilor prevede impozitarea în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%.
Taxa va fi anuală, dar se va plăti semestrial.
“Taxarea bancilor se va axa pe două paliere. Se împarte în două zone diferite, în funcție de acel plafon de 1% cotă de piață. Sub 1%, băncile vor achita 0,2%, asta este propunerea acum. Băncile cu peste 1%, vor achita 0,4%” a declarat ministrul.
Cât depre ROBOR, Eugen Teodorovici afirmă că și aici sunt schimbări majore. Mai precis se va lucra cu două dobânzi interbancare. Un ROBOR pentru cotații – folosit între bănci și un ROBOR pe tranzacții – cel folosit pentru calcularea dobânzilor pentru creditele în lei ale clienților.
O altă modificare anunţată de ministrul Finanţelor este legată de masa de active financiare impozabile ale băncile, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programele guvernamentale.