Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie acţionat asupra inflaţiei, pentru că dobânzile nu sunt scoase din pălărie ci sunt determinate de piaţă, a declarat, marţi, într-un briefing de presă, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Referindu-se la noua formulă de calcul, în baza căreia Eugen Teodorovici a afirmat că vor scădea ratele, Mugur Isărescu a afirmat că nu ştie care sunt argumentele.
„După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României.
Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă”, a spus Isărescu, la briefingul la care a prezentat ultimele decizii ale CA al BNR.
Guvernatorul BNR a adăugat că ideea potrivit căreia, în România, dobânda de politică monetară este mult prea înaltă la 2,50%, nu este realistă.
„Trăim într-o Europă cu capitaluri liber mişcătoare. Nici noi nu putem să ne ducem cu rata de politică monetară într-o anumită direcţie fără să ne uităm la zona euro. Ideea că, în România, dobânda de politică monetară este mult prea înaltă la 2,50%, nu este realistă. Avem, într-adevăr, alte probleme pe care le-am semnalat în Raportul de stabilitate, din toamna anului trecut: ecart încă mare între dobânzile de pasiv şi de dobânzile de activ”, a susţinut oficialul BNR.
Cum a comentat Guvernatorul modificările aduse Ordonanței 114: „Am scăpat de o pacoste”
Mugur Isărescu consideră Ordonanța 114, prin care a fost introdusă taxa pe activele bancare, este o haină prost croită, ce greu poate fi modificată să vină bine. Cu toate acestea, guvernatorul apreciază dialogul post OUG prin care băncile au reușit să-și expună opinia.
„S-a acţionat în multe direcţii, dar dacă haina e croită greşit, cu greu o faci să cadă bine. (…) Am făcut o metaforă ca să nu vă spun mai multe. (…) Cel mai mare pas înainte, după apariţia acestei OUG mai puţin inspirate a fost faptul că băncile au fost chemate în prim-plan, li s-a dat cuvântul. E bine şi pentru ţară şi pentru BNR”, a mai afirmat guvernatorul.