Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România este de ieri listată la Bursa de Valori din Luxemburg, un moment de referință pentru piața bancară și de capital din România.
Alpha Bank România, institutia bancara ce a adus pe piata românească și primul credit pentru achiziția de locuințe în 2001, aduce astfel în România și instrumentele financiare pentru finanțarea creditelor ipotecare.
“După lansarea primului împrumut destinat achiziționării de locuințe, Alpha Bank România deschide astăzi și piața finanțărilor pentru împrumuturile ipotecare. Este un moment de referință în procesul de evoluție a bankingului local, pe care marturisesc că îl aștept de multă vreme. Am avut privilegiul de a face parte din echipa care a început lucrul la prima lege a obligațiunilor ipotecare. A fost un proces anevoios, ce a durat 15 ani până la materializare și mă bucur că România intră astăzi pe harta țărilor care au o piață activa a obligațiunilor ipotecare, instrumente moderne de finantare care vor contribui la dezvoltarea instituțiilor financiare din România și a pieței de capital”, a menționat Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.
Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanțare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmărește să își diversifice sursele de finanţare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităţilor sale.
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.
Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.