Creșterea creditării, susținută de accelerarea creșterii economice, a adus anul trecut profituri mari băncilor din Europa de Sud-est (SEE), compensând impactul scăderii ratelor dobânzilor, se arată într-o analiză a pieței bancare din Europa de Sud-Est realizată de SeeNews.
Potrivit studiului SeeNews, „băncile din Europa de Sud-Est au înregistrat o performanță solidă în 2018, operând într-un mediu economic îmbunătățit pe fondul lichidității ridicate și în absența unor șocuri majore externe sau interne.
Extinderea portofoliilor de credite, asociate cu scăderea împrumuturilor neperformante și a pierderilor de active, a susținut profiturile nete, care au crescut la valori istorice, în ciuda ratelor scăzute ale dobânzii”.
Profitul net al primelor 100 de bănci din regiune s-a îmbunătățit semnificativ, ajungâng la 5,5 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 22%.
Băncile din Bulgaria au înregistrat cea mai mare creștere a profitului net – 43% – până la 858 milioane de euro,față de anul 2017, urmate de cele din Croația cu 39%, ajungând la 671 milioane de euro.
Băncile din Muntenegru și Albania au înregistrat scăderi 10% pe an și, respectiv, 9% pe an.
Primele cinci bănci din SEE au reprezentat 25% din activele totale ale primilor 100 de bănci din regiune la sfârșitul anului 2018, deoarece sectorul a continuat să se consolideze.
Activele agregate ale sistemelor bancare din Europa de Sud-Est au crescut cu 5,5% față de anul precedent, la aproape 312 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2018.
În anul 2018, creditele sectorului bancar pe o bază netă au crescut cu 5,7% față de anul precedent la 191,4 miliarde de euro.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est (SEE)
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est în clasamentul celor mai mari bănci din SEE.
Cu active de 15,9 miliarde de euro la sfârșitul anului 2018, în creștere cu 25% față de anul precedent, Banca Transilvania a înlocuit Banca Comercială Română în topul celor mai mari bănci din regiune, după achiziția Bancpost.
BT, liderul SEE TOP 100, a înregistrat veniturile în creștere cu 34%, creditele nete au crescut cu 22%, iar depozitele clienților au crescut cu 27%.
Pe poziția secundă se află o banca croată, Zagrebacka Banka, ce și-a menținut a doua poziție, sporindu-și activele cu 10,89%, în timp ce câștigătoarea anului trecut, BCR, a coborât pe poziția a treia.
BRD, cea mai profitabilă banca din Europa de Sud-Est
În ceea ce privește profitul, însă, lider a fost BRD din România, a patra bancă din regiune după active. Profitul francezilor de la BRD a ajuns anul trecut la 331,5 milioane de euro, pe fondul creșterii afacerilor și al îmbunătățirii performanței operaționale.
Venitul net operațional al BRD a crescut cu 13%, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 16,5%, determinat de creșterea solidă a volumului.
Cum penetrarea creditelor bancare este încă relativ scăzută în majoritatea țărilor din regiune, există posibilitatea extinderii în continuare a operațiunilor bancare, considera jurnalistii de la SeeNews.
Iată cum arată distribuția în TOP a băncilor din România
1… Banca Transilvania
…
3… BCR
4… BRD
…
7… UniCredit Bank
…
9… Raiffeisen Bank
…
22… Alpha Bank
…
35… OTP Bank
…
38… Garanti Bank
…
49… EximBank
…
52… Banca Romanesca
…
60… Libra Bank
…
70… Credit Europe Bank
…
80… Patria Bank
SEE TOP 100 Banks este un clasament al celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est după totalul activelor din bilanțurile neconsolidate la data de 31 decembrie 2018.
Pentru a permite compararea, toate monedele locale au fost convertite în euro, utilizând cursurile oficiale ale băncilor centrale în ultima zi lucrătoare din 2018 și 2017. Cifrele OTP Bank Romania SA din România sunt convertite în euro din forinți maghiari în funcție de cursul de schimb al Băncii Centrale Europene la data de 31 decembrie 2018.
Toate datele provin din băncile centrale, din registrele comerțului național, din comisiile de supraveghere financiară, din asociațiile bancare, din site-urile guvernamentale și corporative, precum și din companiile în sine.
Datele pentru Alpha Bank România, OTP Bank România SA, Credit Europe Bank (România) SA și ProCredit Bank SA sunt furnizate de compania de consultanță românească Keysfin SRL.