Alpha Bank România a listat la BVB prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, aceasta reprezentând o premieră pentru sectorul financiar-bancar din România.
Obligaţiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate şi au ratingul Baa2 din partea Moody’s. Investitori instituţionali locali, cât şi internaţionali (inclusiv IFC şi BERD) au participat la aceasta primă emisiune.
„Astăzi deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local, aducând la Bursa de Valori din Bucureşti prima emisiune de obligaţiuni ipotecare. Este un moment important, România intrând astfel pe harta ţărilor care au o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare şi a pieţei de capital”, a spus Sergiu Oprescu, preşedintele Executiv Alpha Bank Romania.
Proiectul s-a desfăşurat în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, în calitate de aranjor şi Lead Manager şi Alpha Finance România în calitate de Co-Manager. PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Emisiunea de obligaţiuni este listată la Bursa de Valori din Luxemburg şi începând de miercuri la Bursa de Valori din Bucureşti.
Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.
„Directiva obligaţiunilor ipotecare la nivel european este o directivă care a fost negociată şi închisă, ca dosar, în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului şi probabil că va intra în vigoare în septembrie – octombrie anul acesta. Ca atare, noi suntem extrem de bine puşi la punct cu ceea ce se va întâmpla prin transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale. Trebuie să fac un comentariu de substanţă aici şi să spun că faptul că România a avut legislaţia cu privire la obligaţiunile ipotecare implementată relativ curând, vorbesc în anul 2016, după apariţia ghidului EBA cu privire la obligaţiunile ipotecare ne permite să spunem că România are astăzi una din cele mai aliniate legislaţii la cadrul creat de noua directivă a obligaţiunilor ipotecare. Ceea ce înseamnă că nivelul de ajustare sau de transpunere va fi minimal”, a spus Sergiu Oprescu.
Europa are o tradiţie de peste 150 de ani în acest domeniu, piaţa europeană acoperind 83% din obligaţiunile ipotecare emise şi având un volum de obligaţiuni ipotecare emise de aproximativ 2 trilioane euro. Numai în ultimii 5 ani au fost emise obligaţiuni ipotecare în UE de 400 de miliarde de euro. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.