Raiffeisen Banca pentru Locuinte își schimbă denumirea și logo-ul. De astăzi, avem o nouă entitate – Aedificium Banca pentru Locuinte S.A.. În aceasta vară, Raiffeisen Bank a devenit acționar principal, cu o participație de 99,9993%, la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și a decis să schimbe logo-ul și denumirea băncii.
“Necesitatea modificarii identitatii vizuale si a numelui au aparut odata cu modificarea actionariatului bancii pentru ca o parte a siglei noastre apartinea fostului actionar, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania.
Decizia de a o si redenumi vine din dorinta noastra de a avea o identitate diferita pentru cele doua banci Raiffeisen de pe piata pentru ca ele activeaza diferit.
Aedificium leaga numele bancii de obiectul ei de activitate. Schimbarea numelui si a siglei nu afecteaza in nici un fel contractele de economisire-creditare ale clientilor bancii”, a declarat Ileana Cioana, presedinte Aedificium Banca pentru Locuinte.
Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea trei acționari: Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania, care detineau fiecare cate 33,325% din actiuni, si Raiffeisen Bausparkasse Austria care detinea 33,35% din participatii. In prezent, actionarul principal al bancii este Raiffeisen Bank Romania.
Curtea de Conturi a acuzat RBL de prejudicierea statului cu aproximativ 60 milioane lei. În consecință, Curtea de Conturi a cerut RBL să recupereze de la clienți cele 60 milioane lei și să le restituie statului, însă banca nu a fost de acord cu decizia, pe care a contestat-o în justitie și a câștigat.
Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.
Clientii BAUSPAR economisesc, apoi statul premiază acest comportament sănătos prin intermediul unei prime de stat, ca mai apoi banca să acorde credite pentru domeniul locativ din fondul economisit, doar clienţilor care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.B
Băncile pentru Locuințe nu au mai încheiat contracte noi de economisire-creditare în ultimii doi ani, dupa izbucnirea conflictului cu Curtea de Conturi, dat fiind ca legea era interpretata diferit.
Între timp, legea bancilor petru locuinte / OUG nr.99 din 2006, a fost modificata, astfel incat pentru a primi prima de stat, clientii bancilor trebuie sa prezinte documente justificative privind utilizarea acesteia in scop locativ.
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial.
Programul guvernamental vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:
- Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);
- Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
- Justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.
Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici.