Florin Citu a explicat că acest dezechilibru economic din România se datorează dorinței de ajunge cu pensiile și salariile din sectorul public la nivelul Uniunii Europene, dar vom ajunge cu PIB-ul la coada blocului european.
„Le luăm ca atare, nu umblăm nici la salarii, nici la pensii, nu ne băgăm acolo, găsim soluții și în acest moment ne uităm spre sectorul privat, cum putem să eliberăm sectorul privat, pentru a-i lăsa pe oamenii ăștia să respire și să producă”, a spus Florin Cîțu, prezent la Digi24.
În acest context, Florin Cîțu a anunțat că se lucrează la amendarea OUG 114/2018, iar soluția va fi anunțată de premierul Ludovic Orban în zilele următoare. Sunt vești bune, a mai precizat Cîțu.
Ministrul a spus că de pe urma OUG 114 statul a încasat mai puțin decât se estima. „De exemplu, la taxa bancară, n-am încasat ce era estimat acolo și mai mult a creat probleme. A încasat ceva, dar nu ce era în buget”, a spus Cîțu.
„Problema este alta cu Ordonanța 114. A creat probleme în economie și scăderea creșterii economice de la 5,5 la 4 la sută se datorează în mare parte acestei OUG 114, pentru că a pus frână multor sectoare din economie. În același timp, din cauza OUG 114, nu s-au făcut licitațiile pentru 5G și sunt 2 miliarde de lei la buget care n-au mai venit”, a mai spus ministrul prezent la Digi 24.
Ministrul de Finante a reamintit că OUG 114 „a venit peste noapte”, ceea ce a generat neîncredere în piață și a dus la devalorizarea leului.
“Ordonanţa Lăcomiei”, așa cum a fost denumită inițial, a apărut pe neaşteptate în decembrie 2018.
Industriile afectate de OUG 114
Actul normativ a introdus taxe pentru bănci şi le-a majorat pe cele din energie şi telecom. Din cauza acestei măsuri, preţurile la serviciile de internet, cablu şi telefonie au crescut.
Mai mult, gazele româneşti s-au scumpit atât de mult, încât a devenit mai avantajos pentru firme să cumpere de la ruşi, aşa că importurile s-au triplat, provocând scumpiri în lanţ.
Potrivit guvernului, domeniul contructiilor atins și el de OUG 114 va rămâne nemodificat. Asta înseamnă că salariul minim pentru lucrători va continua să fie cel puţin 3.000 de lei brut. Iar muncitorii care au salarii mai mari de atât sunt scutiţi de impozitul pe venit şi de contribuţiile la sănătate, în vreme ce rămân asiguraţi în sistemul public.
Mediul de afaceri a criticat puternic OUG 114, dată de Guvernul Dăncilă cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2018. Ulterior, aceasta a fost amendată prin OUG 19/2019 după discuții cu Banca Națională, băncile comerciale, fondurile de pensii private Pilon II și mediul de afaceri.