Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat miercuri că în şedinţa de Guvern a fost adoptat proiectul privind modificările Ordonanţei de Urgenţă 114 şi pentru completarea unor acte normative.
Guvernul a adoptat legile pe care îşi va angaja răspunderea În Parlament în data de 23 decembrie, ora 16.00. Tot atunci va fi asumat și bugetul.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri dimineaţa, că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii bugetului de stat, pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale şi pe modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114.
„Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele”, a afirmat premierul.
Premierul Orban spunea că Guvernul PNL este hotărât să îşi angajeze răspunderea pentru „corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări”.
Ce dispare din „Ordonanța Lăcomiei” așa cum a fost denumită de Guvernul PSD. Mediul de afaceri rasuflă ușurat.
Taxele introduse în 21 decembrie 2018 au fost abrogate. Băncile nu vor mai achita taxa pe active din 2020
Executivul a decis eliminarea taxelor pe activele bancare din OUG 114. Mai precis, taxa pe active a rezistat un an, timp în care instituțiile finaciar-bancare au achitat sume importante la bugetul de stat. Spre exemplu, băncile au plătit taxe de 378,8 mil. lei în primul semestru din 2019.De asemenea, se abrogă taxele din energie și telecom.
Guvernul a decis și salvarea Pilonului II de pensii. Se renunță la cerințele de majorare a capitalului, iar opționalitatea programului a fost eliminată.
„Prin proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern salvăm Pilonul II de pensii administrat privat, este o chestiune pentru care Guvernul Orban a militat întotdeauna – de a stimula şi încuraja sistemele alternative pentru acumularea unor pensii private. În acest sens, au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea şi naţionalizarea pilonului 2 de pensii. Prin proiectul de lege se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii”, a explicat Dancă.
„Taxarea cu 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice şi plafonarea preţului la producător pentru gaze şi pentru furnizorii de energie electrică la 68 de lei pe megawat/oră au fost abrogate şi au fost introduse prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de gaze şi de energie electrică. (…) Fondurile colectate în baza taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, colectate la ANRE, vor fi transferate la Ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil, este vorba de suma de 600 de milioane de lei. (…) Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare”, a mai spus Ionel Dancă.