Economia mondială s-ar putea îndrepta spre cele mai slabe performanțe de la criza financiară din urmă cu mai bine de un deceniu, întrucât răspândirea coronavirusului scade speranțele unei economii în revenire, arată o analiză a bancherilor din SUA.
Foarte mulţi evidenţiază impactul economic al virusului și căderile burselor de valori din lume. Momentan, acestea sunt doar estimări conjuncturale, date de sentimentul pieţei.
La două luni de la depistarea focarului de coronavirus din China, majoritatea economiștilor își pierd optimismul, întrucât fabricile chineze rămân închise și lucrătorii mai mult stau. După ce au tăiat deja lanțurile de aprovizionare și au subminat turismul și comerțul, focarele din Europa și America amenință activitățile economice globale.
Bank of America i-a avertizat, joi, pe clienții săi că se așteaptă la o creștere globală de 2,8% în acest an, cea mai slabă din 2009. „Riscurile se mențin, însă analiza noastră nu întrevede o pandemie globală, care ar închide practic activitatea economică în multe orașe mari” afirmă economiștii BofA.
Pe măsură ce bursele scad dramatic, companiile intră în panică. Și HSBC Holdings declară că va rata obiectivele de profit din cauza virusului.
„Rămânem sensibili la condițiile externe și recunoaștem că acestea se pot recupera greu”, a declarat și Bill Winters, directorul executiv.
Bursele din Asia au avut vineri, 28 februarie 2020, cea mai mare scădere, de după criza financiară din 2008. Acțiunile americane au căzut peste noapte din cazua temerilor privind răspândirea coronavirusului în afara Chinei. Valorile de referință S&P 500 și Dow au înregistrat o corecție după ce au scăzut cu cel puțin 12% față de 2008.
Economiștii se mobilizează pentru a stopa impactul epidemiei de coronavirus
Noile date din piața financiar-bancară sunt tot mai alarmiste iar organizațiile și companiile de specialitate prognozează scăderea inevitabilă a economiei globale. Cele mai recente estimări vin de la OCDE care a redus prognoza de creștere globală de la 2,9% la 2,4%. Însă datele incerte nu se opresc aici, estimările prevăd și un șcenari mai dramatic, de până la 1,5%, dacă situația se intensifică.
După aceste vești negative, Banca Mondială și FMI au confirmat că vor aloca rezerve financiare pentru „finanțarea de urgență” a unor state în care coronavirusul este mai răspândit.
Dacă săptămâna trecută, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara că este prea curând să vorbească despre măsuri, în această săptămână presedintele BCE s-a grăbit să anunte sprijin pentru statele afectate grav de Covid-19.
„Suntem pregătiți să luăm măsuri adecvate și direcționate, după cum este necesar și proporțional cu riscurile subiacente”, a declarat președintele BCE.
Toată lumea este in alertă, însă răspunsul economic depinde mult de modul în care se răspândește virusul și câtă „durere” economică provoacă.
Economiile Japoniei, Italiei și Franței deja s-au contractat, iar cele mai recente date din SUA arătă o incetinire a consumului. Se asteată ca politica FED să răspundă la șocul economic al Covid-19.
Chiar dacă era așteptată și interventia băncilor centrale, acestea întârzie să reducă ratele dobânzilor deoarece așteaptă să vadă efectul economic complet al virusului, mai ales că ratele au deja valori minime record.
Dacă unii economiștii se tem că Fed va reduce rata dobanzii abia în luna aprilie sau iunie, alții, precum cei de la la Goldman Sachs, consideră că Rezerva Federală a SUA va reduce dobânzile, cel mai probabil agresiv, până în reuniunea de politică monetară din 17-18 martie.
Opinia vine după ce președintele Fed Jerome Powell, declara vineri, că Fed „monitorizează îndeaproape” evoluțiile și „va folosi instrumentele sale și va acționa, după caz, pentru a sprijini economia”.
Goldman Sachs: „Previzualizăm o reducere cu jumătate de procent până în martie, apoi o altă tăiere de jumătate de punct procentual, în al doilea trimestru din 2020.”
Alti economiști cer ca reducerea dobânzilor să fie discutată și luată simultan împreună cu China, Europa și Japonia.
Potrivit aceleiași analize, Banca Canadei va decide o scădere a dobânzii de 1% în această săptamână. Scăderi de 0,5% se preconizează că vor efectua băncile centrale din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia, India și Coreea de Sud. Banca Centrală Europeană și Banca Națională Elvețiană vor decide o reducere minimală de doar 0,1%, potrivit analizei Goldman Sachs.
Însă, Banca Coreei rezistă cerințelor de reducere a ratelor, deocamdată, preferând să vină în sprijinul companiilor care vor să obțină mai ușor împrumuturi ieftine. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunțat astăzi că guvernul său va injecta peste 22,5 miliarde de euro pentru a ajuta economia să facă faţă acestei situaţii „grave”.
O bancă rămasă în afara prognozelor este Banca Japoniei, care va lasa dobânda neschimbată, fiind în așteptare, potrivit Goldman Sachs.