Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă.
Prima Casă redenumită „O familie, o casă”. Proiectul de lege trebuie sa fie aprobat de presedintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii, creditele derulate prin noul program ” O familie, o casă” vor putea fii accesate și de persoanele din grupurile vulnerabile și vor fi garantate integral de stat. Prin această modificare programul primește și un caracter social.
Creditele „O familie, o casă”, doar pentru românii cu venituri de până în 7.000 de lei, pe familie
Potrivit proiectului de lege, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, si poate urca la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii.
La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art.6 din Legea 292/2011 privind asistența socială, dacă acestea duc la depășirea pragului de 4.500 lei.
O schimbare importantă este redefinirea termenului de „venit eligibil” pentru peroanele vulnerabile. Până acum indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi nu erau considerate venituri eligibile.
Creditele destinate achiziţiei locuinţelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de către stat în procent de maximum 100% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare (fata de 40% cat era pana acum).
Persoanele care fac pare dintr-un grup vulnerabil definit conform art.6 din Legea 292/2011 privind asistenta socială, beneficiază de o reducere de două puncte procentuale.
Pentru clientii standard, reducere de dobanda va fi de 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.
Conform datelor din 2019, România are 826.197 de persoane cu dizabilităţi, iar peste 50% sunt tineri şi adulţi.
De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii iulie 2019, prin Prima Casă au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de 24,9 mld. lei.
Volumul împrumuturilor acordate prin programul Prima casă a ajuns la 45% din stocul creditelor ipotecare de circa 34 mld. de lei şi 31% din fluxul de credite ipotecare noi de 3,8 mld. lei la mijlocul anului 2019, conform datelor BNR.
Unele din aceste modificari se regaseau în Ordonanta discutata de Guvernul PSD în 2019.
Programului “Prima casă” era redenumit programul “O familie, o casă”, iar Ministerul Finanțelor Publice aproba o ordonanță în acest sens.
“O familie, o casă” putea fi accesat doar de persoanele cu venituri sub 4.500 de lei, iar pretul de achizitie a locuintelor nu putea depasea 70.000 de euro. Prin modificarile impuse de Eugen Teodorovic, ministrul de finante de atunci, Program “O familie, o casă”, Guvernul atabilea un criteriu de eligibilitate bazat pe venititurile debitorilor.
Citește și