Ultima strategie elaborata de RBS Romania, aprobata de RBS Londra si notificata la BNR, prevede inchiderea operatiunilor de retail ale bancii, inclusiv prin vanzarea pe bucati a acestora, si includerea operatiunilor corporate in divizia de core-business a bancii mama. Strategia initiala a bancii, facuta publica in februarie 2009, prevedea vanzarea bancii din Romania, care fusese trecuta in divizia de non-core a bancii, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama.
Surse din piata bancara citate de Capital.ro sustin ca noua strategie a bancii, presupune vanzarea in cursul unui an, un an si jumatate a diviziei de retail a bancii catre terti investitori. De asemenea, strategia permite vanzarea pe bucati a portofoliului de retail, in asa fel incat, clientii incadrati intr-o clasa de risc mai ridicat sa poata fi vanduti cu un discount mai mare, de 10% sau chiar 20%, in functie de clasa de risc. Desi aparent clientul din zona de retail nu poate fi afectat de o astfel de tranzactie, impactul poate fi unul important. Principalele modificari la care pot fi supusi clientii de retail este schimbarea nivelului de dobanda si de comisioane in functie de politica viitorului cumparator care poate fi banca, fond de investitii, institutie financiara nebancara, recuperator de creante, etc. in afara de reducerile de personal si inchiderea de sucursale, strategia RBS Romania presupune si concentrarea activitatii bancii pe zona de corporate si includerea viitoarei banci in divizia de core business a bancii mama.
Pe partea de restructurare, strategia prevede retinerea doar a acelor sucursale cu activitate relevanta pentru activitatea de corporate.
Ceea ce este interesant este faptul ca, in unul din stadiile de implementare a noii strategii este cuprinsa si restructurarea segmentului de corporate al bancii. Potrivit acestuia, vor fi retinute afacerile mari si lichidate afacerile mici care nu mai fac sens in contextul noii strategii. in prezent banca este in analiza RBS Londra (care are propria sa dinamica in restructurarea activitatii corporate la nivel global. Aceste restructurari sunt in curs. Din aceasta cauza probabil va mai dura ceva timp pana se va cristaliza si modul de alipire a segmentului corporate din Romania la MIB din partea core business a bancii. In cadrul procesului de alipire a RBS Romania, dupa restructurare, la banca mama zarurile nu au fost inca aruncate. Exista insa voci care sustin ca sansele de alipire la divizia de core business ar fi de 90%. Aceasta strategie de business ar avea sens pentru RBS Londra deoarece inchiderea sucursalei din Romania ar genera pierderi de cateva sute de milioane de euro pentru grupukl anglo-saxon. La ora actuala, banca trece printr-un process de deliverage, reducere a portofoliului de credite, stoparea pe anumite segmente de creditare, etc, proces similar de altfel cu cel desfasurat si la celelalte banci din Romania.
“Noua strategie inseamna ca banca se va concentra pe segmentul Corporate, care este si a fost cel mai sustenabil si puternic segment de business al RBS Romania. In acelasi timp, banca trece printr-un proces de revizuire a business-ului sau, in prezent explorand optiuni pentru a iesi din segmentul de Retail, inclusiv optiunile de a vinde acest business sau portofoliile sale de active. Strategia anuntata va fi implementata in etape si va dura in jur de 1-2 ani pentru a se finaliza. Deindata ce vom avea o decizie finala asupra viitoarei directii a business-ului, o vom comunica clientilor nostri”, este raspunsul oficial al bancii la intrebarile Capital. Pana una alta, angajatii bancii au inceput sa isi caute alte locuri de munca, deoarece exista un plan care prevede vanzarea sectorului de retail.