Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca pozitia oficiala a Romaniei referitoare la introducerea taxei pe tranzactiile financiare la nivelul UE, cunoscuta si ca „taxa Robin Hood”, este de deschidere si sustinere a initiativei, in masura in care exista un acord al statelor membre.”E o pozitie de o anumita deschidere si de o evitare a blocarii acestei initiative in masura in care exista un acord la nivelul tuturor statelor membre. Pozitia oficiala a Romaniei este ca in masura in care va exista acordul tuturor statelor membre, nu vom bloca acest acord si il vom sustine. Aceasta este formula pe care mergem in momentul de fata si ramanem deschisi la discutiile inclusiv la nivel tehnic care se poarta pe acest subiect”, a declarat Orban, prezent la dezbaterea „Romania si semestrul european” organizata de reprezentanta Comisiei Europene, noteaza Mediafax.
El a subliniat ca principalii actori romani din sistem „nu sunt deloc incantati” in privinta propunerii Comisiei Europene de introducere a acestei taxe din 2014.
Pe de alta parte, Orban a aratat ca prin introducerea acestei taxe s-ar putea genera resurse considerabile pentru bugetul UE si bugetele statelor membre.
„Constatam ca la nivelul statelor membre exista o reticenta sporita de a contribui cu sume la bugetul UE, contributia de 1,5% din PIB este valabila pentru 2007-2013, pentru 2014-2020 este propunerea Comisiei Europene de unu si un pic la suta, iar Germania spune sub nicio forma mai mult de 1%, ceea ce presupune o reducere substantiala pana la 100 de miliarde de euro fata de 1.025 de miliarde cat a propus Comisia Europeana. In aceste conditii, cred ca o asemenea taxa pe tranzactiile financiare ar putea constitui o resursa importanta atat la bugetul UE, cat si la bugetul statelor membre, daca e generata de o maniera inteligenta, astfel incat sa evite o punere a sectorului financiar din intreaga UE pe pozitii dezechilibrate in raport cu restul competitorilor la nivel global”, a mai spus ministrul.