Raportul Anual pe 2011 al BNR arata ca sistemul inca era in suferinta, acesta fiind in continuare pe trend descrescator (-1,1%, la valoare bruta, variatie in termeni reali). Principalele modificari suferite in structura activului au constat in „mentinerea traiectoriei descendente a creantelor fata de banca centrala, mult mai atenuata insa comparativ cu anul 2010, temperarea ritmului de crestere aferent expunerii fata de sectorul guvernamental si reluarea activitatii de creditare incepand cu luna septembrie, dupa doi ani consecutivi de restrangere”.
Insa, in primul trimestru al anului 2012, dinamica anuala reala a activelor bancare a reintrat in teritoriu pozitiv (+3,9%), evolutie datorata intensificarii ritmului de crestere aferent atat creditului guvernamental (+29,5%), cat si creantelor asupra sectorului privat (+7,4%), arata BNR.
Accentuarea ritmului anual negativ al soldului plasamentelor la banca centrala (pana la -12,1%) a fost atribuita, in mare parte, modificarii operate de BNR asupra mecanismului rezervelor minime obligatorii, in procesul de armonizare cu standardele in materie ale BCE.
Potrivit BNR, gradul de intermediere financiara, masurat ca pondere a activelor bancare nete in PIB (61% la 31 decembrie 2011), a ramas sensibil sub media europeana, cu un nivel usor mai scazut comparativ cu cel din anul 2010.
Topul bancilor dupa activa, neschimbat
De asemenea, gradul de concentrare a sistemului bancar romanesc (reflectat prin ponderea detinuta de primele cinci banci dupa volumul activelor) a crescut usor, pana la valoarea de 54,2%.
Sursa: www.adevarul.ro