După nenumărate amânări, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de cei 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Potrivit Curții, argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Parlamentul adopta în luna mai, anul trecut, proiectul inițiat de Daniel Zamfir ce prevede plafonarea dobânzilor la credite dar și darea în plată cu criterii de impreviziune, iar CCR era sesizată de PNL.
Plenul Camerei Deputaţilor vota favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.
Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, “prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.
Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
Un articol modificat de deputaţi prevede că “dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.
Potrivit unui alt amendament, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.
Inițiatorul legii, Daniel Zamfir, comenta decizia pe Facebook
“Astazi, in Camera Deputatilor, cameră
decizionala, s-a votat cea mai importantă lege din pachetul de legi “anti-camatarie”, Legea impotriva dobânzilor excesive.
Asadar, asemeni majoritatii tarilor din UE, bancile si IFN-urile NU mai pot practica ce dobanzi vor! Legea se aplica SI CREDITELOR IN DERULARE si prevede:
- Pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decat dobanda de referință a BNR +2%;
- Pentru creditele de consum, DAE nu va depăși dobanda de referință a BNR +15%;
- Pentru creditele se consum mai mici de 15.000 lei, suma totala de rambursat nu va putea depasi dublul sumei imprumutate. Ca sa fie limpede, punem capat dobanzilor astronomice practicate de unele IFN-uri si redam dreptul la o viață decenta, atat celor care au astazi contracte de imprumut, cat si celor care se vor imprumuta in viitor”, a mai spus