Numarul clientilor persoane fizice care au intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la 210.000 de persoane la finalul lunii mai, ceea ce inseamna ca unu din patru romani cu un credit de cel putin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuseste sa-si plateasca la timp datoria catre banca.
La finalul lunii mai erau peste 850.000 de debitori persoane fizice, care datorau bancilor aproape 89 miliarde de lei (20 mld. euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.
Restantele persoanelor fizice au depasit in luna mai pragul de 5 mld. lei (1,1 mld. euro) si reprezentau 5,7% din totalul sumelor datorate bancilor. La nivel agregat, populatia si companiile aveau rate restante de 24 mld. lei (5,3 mld. euro), reprezentand 9% din totalul sumelor datorate. Chiar daca numarul restantierilor s-a stabilizat in ultimul an in jurul pragului de 240.000 de persoane fizice si companii, volumul restantelor a continuat sa creasca. Doar in luna mai sumele restante au crescut cu echivalentul a un miliard de lei in contextul agitatiei de pe piata valutara.
„Printre principalele cauze ale acestei evolutii se numara deprecierea leului, in conditiile in care peste 60% din creditele populatiei si companiilor sunt in valuta, scaderea dobanzilor fiind insuficienta pentru a contracara cresterea cursului de schimb. De asemenea, piata fortei de munca a ajuns la o relativa stabilizare, cu usoare cresteri salariale, insa acestea nu sunt suficiente pentru a determina o imbunatatire vizibila a capacitatii de rambursare”, afirma Rozalia Pal, senior economist in cadrul UniCredit tiriac Bank.